Vet du varför du inte behöver skriva ut ditt bankomatkvitto när du tar ut kontanter?

kontanter

Elektroniska pengar tar mer och mer utrymme från kontanter. Detta bekräftas av siffrorna för de första sex månaderna 2024, som visar att även i vårt land, som historiskt sett har varit mycket bundet till papperssedlar, förändras vanorna till förmån för teknik.

Under de första sex månaderna 2024 uppgick de digitala betalningarna till 223 miljarder, en ökning med 8,6 procent jämfört med 2023. I avvaktan på att de slutliga siffrorna offentliggörs finns det uppskattningar om att det totala beloppet 2024 kommer att uppgå till mellan 465 och 475 miljarder med en tillväxt på mellan 7 och 9%, vilket är i linje med vad som sågs under de första sex månaderna. Idag sker 9 av 10 betalningar trådlöst utan kontakt, och även betalningar med smartphones ökar, med 58%, till totalt 19,9 miljarder 2023. Drivande bakom de digitala betalningarna är också, och framför allt, turister med resenärer från utlandet som, väl på plats, föredrar att betala med elektroniska pengar.

Vanan växer men drabbar inte alla. De människor som är förtjusta i kontanter och använder sedlar i vardagen för att till exempel betala för shopping gör motstånd. Dessa människor flockas till uttagsautomater för att ta ut pengar och varje gång gör de ett misstag genom att skriva ut uttagskvittot. En felaktig och riskfylld vana. Här är varför.

Varför du inte ska skriva ut ditt bankomatkvitto när du tar ut kontanter

Varje gång vi går till en uttagsautomat för att ta ut kontanter ger systemet användaren ett val innan transaktionen avslutas och sedlarna frigörs: att skriva ut uttagskvittot eller inte. Och om kvittot ska skrivas ut med saldouppgifter eller inte.

Det bästa svaret är NEJ, skriv inte ut uttagskvittot. Detta av två skäl. Det första är ett ekologiskt val, genom att inte skriva ut undviker vi onödigt pappersavfall. Den andra av säkerhetsskäl.

Uttagskvitton innehåller känslig personlig information, t.ex. kontosaldon och uppgifter om konto- och kortnummer. Dessa uppgifter, som ofta ignoreras, blir en värdefull resurs för tjuvar och bedragare, som kan hämta kvitton som kastas i papperskorgen och använda dem för bedrägliga transaktioner, till och med gå så långt som att tömma löpande konton.

För att skydda dig själv är det mycket tillrådligt att inte be om kvittot när du gör ett uttag. Om man ändå får det är det viktigt att förvara det på ett säkert sätt och när det inte längre behövs förstöra det helt och hållet innan det slängs. Den bästa metoden är att klippa det i små bitar så att informationen blir oläslig. Med denna enkla försiktighetsåtgärd kan man undvika risken för stöld och bedrägeri.

I slutändan är det inte nödvändigt att skriva ut uttagskvittot varje gång du tar ut pengar i en bankomat. Många skriver ut kvittot för att kolla saldot, men slänger det sedan i papperskorgen som står nära uttagsautomaten. Inget kunde vara mer fel. Det kvittot kan tas av en tjuv och utnyttjas för att stjäla de känsliga uppgifter som finns på det för stöld eller bedrägeri. Saldot kan enkelt ses från en smartphone genom att gå in på homebanking via en app. Nästan alla bankinstitut har säkra appar som kan laddas ner från Apple Store eller Google Play. Genom att logga in blir det möjligt att se rörelselistan och saldot uppdateras i realtid.

Tidigare har vi diskuterat döden, där vi utforskade olika perspektiv på livets slut och hur olika kulturer hanterar detta svåra ämne. Vi har även pratat om mikroplaster, som är små plastpartiklar som skadar miljön och potentiellt kan påverka människors hälsa negativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *