Var gör du av din aluminiumfolie? Det spelar stor roll, och det är lätt att göra fel

Aluminiumfolie finns säkert i varje kök. Vi använder den för att förvara mat, baka och även grilla. Det är mångsidigt, praktiskt och relativt billigt. Vi använder ganska mycket av den, så det är värt att veta hur man separerar den på rätt sätt.

Vi skriver ofta om vikten av korrekt segregering. Det är också särskilt viktigt när det gäller aluminiumfolie. Aluminium är en av de produkter som helt enkelt är idealiska för återvinning. Vid bearbetningen används betydligt mindre energi än vid tillverkningen av nya produkter. En korrekt separering av aluminiumfolie har därför stor betydelse för miljön.

Var gör du av din aluminiumfolie?

Det finns inte ett enda svar på frågan om var man ska slänga aluminiumfolie. Du måste helt enkelt bedöma det själv. Om den är praktiskt taget ren eller bara har mindre nedsmutsning ska den läggas i metall- och plastbehållaren. Det är här de återvinningsbara materialen hamnar. Det är en bra idé att krossa filmen till en större boll, vilket gör processen ännu enklare.

När folien har använts för till exempel bakning och är förorenad med fett eller brännmärken är situationen annorlunda. Sådan folie kommer sannolikt att förorena andra råvaror och göra dem svårare att bearbeta. Den ska slängas i blandavfallet.

När ska man vara försiktig med aluminiumfolie?

Aluminiumfolie är i allmänhet säkert, men i vissa situationer är det bättre att vara försiktig eller att använda andra produkter, t.ex. pergamentpapper eller glasbehållare. Vilka faror är inblandade? När bör man vara särskilt försiktig?

  1. Vid bakning. De höga temperaturerna kan leda till att aluminium tränger in i maten.
  2. Det är inte lämpligt för alla produkter. Sura produkter, t.ex. citrusfrukter, tomater eller vinäger, är särskilt utsatta eftersom de påskyndar korrosionen av aluminium, vilket ökar risken för att metallen tränger in i livsmedlet.
  3. Lång kontakttid. Ju längre tid maten är i kontakt med aluminiumfolien, desto större är risken för att aluminium tränger in.
  4. Feta livsmedel. Fett kan reagera med aluminium och bilda skadliga föreningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *