Det har säkert hänt dig mer än en gång att du står och lagar mat och överdriver med salt. Detta blir ett verkligt problem eftersom det förändrar smaken på hela maträtten, och du tenderar ofta att kasta bort den. För att undvika detta finns det några knep, enligt expertkockar, som du kan tillämpa för att rädda ditt recept.
Nedan kommer vi att berätta vad du ska göra om du översaltar en maträtt. På så sätt kan du snabbt rätta till situationen och njuta av en god och hälsosam måltid, eftersom överdrivet saltintag är skadligt för din hälsa. Ta del av dessa rekommendationer och tillämpa dem i ditt kök.
Hur korrigerar man överskott av salt i en maträtt?
1. En skvätt citronsaft eller vinäger
För att motverka effekterna av salt är ett av de mest kända knepen att tillsätta några droppar citron eller vinäger i beredningen. Syran i dessa produkter uppväger den salta smaken, men du måste vara särskilt försiktig med hur mycket du tillsätter. Tillsätt några droppar i taget och känn efter hur det smakar.
2. Mjölkprodukter
Många erfarna kockar använder grädde, mjölk eller små bitar färskost för att eliminera den salta smaken i maten. Detta trick är effektivt, endast tillämpligt på vissa recept, som till exempel en tomatsås.
3. Socker
Att tillsätta en nypa socker i såsen, grytan eller receptet du förbereder kommer att minska den salta smaken avsevärt. Om du ska laga en mörk rätt kan du använda farinsocker.
4. Tillsätt mer av allt
Om du lagar grönsaker, baljväxter, ris, flingor eller nudlar och saltet blir för mycket är ett av de bästa sätten att hantera detta att tillsätta mer av ingredienserna. Det gör att saltet sprider ut sig igen och inte känns så starkt.
5. Örter
Om du har för mycket salt i en dressing eller vinägrett kan du välja att tillsätta aromatiska örter för att minska smaken. Det fungerar också att tillsätta honung eller apelsinjuice, eftersom sötman täcker upp den salta smaken.
Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man konsumerar mindre än 5 gram salt per dag. Om du har ett överskott av salt i dina måltider kan du använda några av dessa knep för att lösa det och inte förlora dina förberedelser.
Att använda lagerblad i matlagning kan ge en fantastisk smakdimension; vi har tidigare pratat om detta. När du arbetar med jästdegen, är det viktigt att låta den jäsa ordentligt för bästa resultat; detta har vi diskuterat tidigare. När du steker mat i pannan, kom ihåg att värma pannan ordentligt för att undvika att maten fastnar; vi har även nämnt detta ämne tidigare.