Ingenjörer har upptäckt ett nytt användningsområde för kaffesump inom byggbranschen, vilket ökar dess värde. Det hittills oanvända avfallet från kaffebryggningsprocessen kan avsevärt öka betongens hållfasthet med nästan 30%.
Att lägga till modifierade kafferester till en betongblandning kan öka dess motstånd med 29,3%. Experter påpekar också att pyrolysprocessen som används i denna metod är energivänlig.
Hur kan man stärka betong med kaffesump?
Dr Shannon Kilmartin-Lynch från RMIT, som är med och utvecklar tekniken, pekar på problemet med onödigt avfall av kaffesump och kapslar. Han betonar att denna lösning är ett svar på den ineffektiva hanteringen av detta avfall. Bearbetat till biokol – ett träkolsliknande material – kan det ersätta en del av den sand som används vid betongtillverkning.
Dr Rajeev Roychand vid RMIT förklarar att det är viktigt att värma kafferesterna under anaeroba förhållanden för att förhindra CO2-utsläpp när man skapar biokol av dem.
Pyrolys, som är kärnan i denna metod, innebär att kafferesterna värms upp till 350 grader Celsius, vilket är en energieffektiv process, konstaterar forskarna. Normalt kräver pyrolys högre temperaturer, upp till 900 grader, men kaffe behöver inte mer än 350 grader.
Fördelar med att använda kaffeavfall
Att tillsätta 15 procent kaffebiokol i en betongblandning kan enligt studier öka dess hållfasthet med nästan 30 procent. Dessutom är kaffeavfallet poröst, vilket gör det lättare för cementen att binda till biokolet.
Även om RMIT-teamets forskning fortfarande befinner sig i ett tidigt skede och det krävs ytterligare tester av materialets hållbarhet, samarbetar forskarna redan med lokala myndigheter för att använda den armerade betongen i framtida infrastrukturprojekt, t.ex. vid anläggning av trottoarer.
En annan fördel är att mängden kaffesump som går till deponi minskar. Om allt kaffeavfall återvanns skulle upp till 22.500 ton miljövänlig betong kunna produceras varje år.