Vi glömmer ofta att vi kan variera temperaturen efter behag under olika tider på dygnet.
Med det kalla vädret är det dags att sätta på värmesystemen igen för att hålla värmen hemma, vilket kommer att innebära en ökning av hushållsutgifterna i slutet av månaden oavsett om vår utrustning är mer eller mindre effektiv och fungerar med el, ved, olja eller pellets.
Att optimera användningen av värme är ett bra alternativ om man inte vill spendera en förmögenhet och i tidigare artiklar har vi sett några allmänna och varierade tips för att sänka energikostnaderna hemma under vintern.
Idag ska vi fokusera på att optimera användningen av ett element som de flesta av oss har hemma men som vi vanligtvis inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt: värmetermostaten.
Termostaten: ett nyckelelement för att spara pengar
Termostaten är ett viktigt element när det gäller att hålla sig bekväm och spara energi, eftersom den styr hur mycket och med vilken effekt vår uppvärmning ska arbeta och därmed hur mycket den ska spendera.
Den kan vara direkt integrerad i värmeutrustningen, t.ex. en elradiator med det klassiska temperaturhjulet eller i värmepumpen i en luftkonditioneringsanläggning, men den kan också installeras på husväggen för att styra centralvärmen.
Det första och viktigaste tipset för att hålla värmekostnaderna i schack är att välja en optimal temperatur i vår utrustning som ger oss en god känsla av komfort, men på ett effektivt sätt, något som återspeglas i denna studie från IDAE (Institute for Energy Saving and Diversification) och som placerar den mellan 21°C och 23°C.
För varje grad som vi höjer temperaturen i förhållande till det optimala värdet ökar energiförbrukningen med 5-10% , beroende på bostaden och värmesystemet. Okej, så vi väljer ett optimalt temperaturvärde, till exempel 22 grader, och så är det klart, eller hur? Nej, det gör man inte. Detta är bara utgångspunkten om vi vill spara så mycket som möjligt.
Ofta sätter vi på värmen för komfort och låter den vara på hela dagen eller till och med på natten. Men med tidsintervallen i elräkningen kan vi leka med elräkningen genom att höja temperaturen två eller tre grader under de billigaste timmarna, samt stänga av viss utrustning och sänka temperaturen under de dyraste intervallen.
Dessa variationer kan göras manuellt eller, om vi inte vill hålla ett öga på saker och ting, kan vi dra nytta av de timers och programmerare som ingår i många värmesystem . Och vad händer om vår utrustning inte har en termostat där graderna är markerade, utan direkt det klassiska effekthjulet?
Detta är mycket vanligt i elektriska radiatorer, där graderna vanligtvis inte anges, utan snarare flera märken längs en potentiometer. I dessa fall är det vi kan göra för att ta reda på om vi har rummet vid idealtemperaturen att använda en extern termometer placerad i det område där vi kommer att sitta och variera värmeutrustningens effekt tills termometern markerar önskad temperatur, till exempel de 22 graderna.
Attjustera termostaten efter tid på dygnetär viktigt, eftersom inte bara energipriserna kan variera, utan man behöver inte ha samma temperatur varje gång på dygnet. Till exempel är det optimala temperaturintervallet enligt IDAE som vi har sett tidigare cirka 22°C, men det är för dagtid, eftersom det rekommenderade temperaturintervallet på natten är mellan 15°C och 17°C.
Här är det möjligt att använda programmerare med olika inställningar om vår utrustning tillåter det, annars måste vi ändra det för hand varje dag, en irriterande uppgift men en som hjälper oss att spara på räkningen.
Detär inte heller nödvändigt att ha samma värme i alla rum, eftersom det finns delar av huset som vi inte brukar vistas i och som vi kan hålla svalare eller vissa som är varmare i sig själva, till exempel köket när vi lagar mat, så att vi kan spara energi i dem.
Därför är det perfekt att ha möjlighet att justera temperaturen efter zoner med en termostat som tillåter detta eller med flera av dem om vi vill optimera värmekostnaderna hemma maximalt.
En annan vanlig situation är när vi vill lämna huset ett tag och inte vet om vi ska stänga av värmen helt eller inte. I dessa fall kan vi låta den vara på genom att sänka termostaten med tre eller fyra grader för att spara pengar, eftersom vi inte behöver ha den ”perfekta” temperaturen när vi är borta, utan bara en lägsta underhållstemperatur.
Nyckeln här är att detta kommer att förhindra att utrustningen måste startas om från noll när du kommer hem och vill återgå till komforttemperaturen, och därmed undvika behovet av en högre topp- eller engångsförbrukning av energi, vilket är nyckeln, till exempel i elsystem om du befinner dig i de timmar med högst kostnad i din eltariff, vilket vanligtvis är på eftermiddagen.
Tidigare har vi skrivit om städning och hushållstips. För att effektivt ta bort fett, använd en blandning av varmt vatten och ättika, vilket löser upp fettfläckar enkelt. När det kommer till toaletten, se till att rengöra den regelbundet för att undvika missfärgningar och lukt. När du använder en luftfryser, kom ihåg att spraya några droppar olja på maten för att få en krispig yta utan överflödigt fett.