Jästdegen höjer sig i dina ögon. Tack vare en ingrediens

Jästdegen

Att göra den perfekta jästdegen kan vara en utmaning, särskilt för nybörjare. Jästen behöver särskilda förhållanden för att jäsa ordentligt, så ibland kan även ett beprövat och testat recept visa sig vara en smula. Vi föreslår vad du kan göra för att förhindra att detta händer.

Gjorde du allt enligt receptet och degen kom ändå ut med en scone? Det finns en god chans att jästen har misslyckats. Så här gör du en perfekt jästdeg. Bara en sked av denna ingrediens räcker för att göra din deg fluffig och snyggt jäst.

Varför höjer sig inte jästdegen?

Jästdegar påverkas av ett antal faktorer som kan leda till att den bakade produkten misslyckas i slutändan. Den vanliga orsaken är jäst. Om den inte förvaras och bereds på rätt sätt kan det hända att degen inte jäser. Av denna anledning, innan du börjar göra din jästkaka, se till att jästen du köper inte är föråldrad och har förvarats i kylen. Om du är rädd att du inte kommer att kunna använda en hel kub färskvara kan du investera i torrjäst, som har längre hållbarhet och är stabilare vid bakning . Med deras tillägg behöver du inte förbereda en starter först.

Den andra aspekten du måste ta hand om är rätt temperatur, både när du knådar blandningen och när den stiger senare. De ingredienser du använder ska ha rumstemperatur och mjölken ska vara ljummen. För hög temperatur kan döda jästen och göra att degen inte jäser. När du har knådat degen ska du täcka över den med en trasa eller plastfolie och låta den jäsa på en varm plats. Om din lägenhet är kall kan det hända att degen jäser bäst i ugnen med glödlampan tänd. Titta inte in i ugnen, eftersom plötsliga drag kan förstöra jäsningsprocessen.

Vad ska du göra för att se till att jästdegen jäser bra?

Om du inte vill riskera misslyckande finns det en ingrediens du kan lägga till i din jästdeg som gör den fluffig och lätt som ett moln. Detta är vinäger, som främjar degens resningsprocess. Detta beror på dess effekt på gluten som finns i mjölet. Tack vare tillsatsen av vätskan blir degen omedelbart mer elastisk och mjuk och knådningsprocessen är kortare. I en sådan massa kommer luftbubblor att dyka upp lätt och kommer att fördelas jämnt.

En ytterligare fördel med vinäger är att den har en stimulerande effekt på jästaktiviteten och påskyndar den. Genom att förbättra jästens aktivitet kommer degen att stiga snabbare och den slutliga strukturen blir lätt och fluffig. Vinägern avdunstar helt under bakningen, så dess smak kommer inte att märkas i den slutliga bakade produkten.

Jästdegsrecept med vinäger

Detta recept på jästdeg med vinäger är mångsidigt och enkelt. Det kan användas för att göra en tårta eller små bullar. Innan du sätter blandningen i ugnen är det en bra idé att sprida din favoritfrukt på den eller strö den med hemlagad smula. Den färdigbakade produkten kan glaseras. Välj ditt favoritsätt att göra degen och var inte rädd för att experimentera.

För att förbereda jästdegen behöver du:

  • 500 g mjöl,
  • 50 g färsk jäst,
  • 2 äggulor,
  • 50 g smält och kylt smör,
  • en halv kopp mjölk,
  • en halv kopp socker,
  • en sked vinäger.

Vi börjar med att förbereda startaren. Lägg den smulade jästen i en skål, strö i en matsked socker och en matsked mjöl och häll sedan i lite varm mjölk. Rör ihop till en lös pasta, täck över och ställ åt sidan i 15-20 minuter för att jästen ska börja arbeta.

Sikta därefter ner resten av mjölet, sockret och mjölken i en skål. Tillsätt äggulorna och vinägern och blanda först med en sked och knåda sedan degen med händerna. Tillsätt smöret i slutet. Degen är klar när den lätt lossnar från händerna och skålens sidor.

Forma den till en boll, täck över och låt jäsa i cirka en timme. Lägg sedan över den i en bakform klädd med bakplåtspapper och toppa med din favoritfrukt eller crumble. Förvärm ugnen till 180 grader C och grädda i cirka 45-50 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *