Jag lägger dem i en behållare och skakar dem. Äggen hoppar ut ur sina skal av sig själva

ägg

Hårdkokta ägg dyker ofta upp på frukostbordet, i sallader eller äggpasta. Även om det är lite filosofi att laga dem, kan det vara lite knepigt att skala dem. Det finns dock ett enkelt sätt att göra det lättare.

Blåslagna äggvitor, små bitar av skalet och en hel del förlorade nerver – att skala ägg kan vara lite av en plåga. Men det är synd att slösa tid på sådana problem när lösningen finns precis runt hörnet. Allt du behöver göra är att ta fram en enkel behållare ur skåpet och förbereda lite kallt vatten. Detta enkla trick kommer en gång för alla att sätta stopp för familjedispyter om vem som ska fortsätta med skalningen.

Hur man hårdkokar ägg?

Att hårdkoka ett ägg är inte komplicerat, men det finns fortfarande många frågor om hur länge äggen ska spendera i potten. För lång tillagningstid kommer att resultera i en blåaktig, ful kant runt äggulan, å andra sidan, om du lagar dem för kort, kommer äggulan att förbli flytande.

Lägg äggen i en kastrull, häll i kallt vatten, tillsätt salt och låt koka upp. Från det ögonblick som de första bubblorna börjar dyka upp och vattnet börjar bubbla intensivt,mät exakt 8 minuter. Efter denna tid häller du snabbt över det kokande vattnet och ersätter det med kallt vatten för att stoppa tillagningsprocessen.

Så här skalar du ägg

När äggen är klara är det dags för den minst omtyckta delen – skalningen. Men istället för att nervöst plocka bort bitar av skalet, kyl äggen och ta sedan fram ett glas eller en behållare om du har fler ägg.

Häll kallt vatten i botten av behållaren och skaka kraftigt tills kalebassskalen börjar spricka. På så sätt kommer vattnet in och ger rätt mängd glid som separerar äggvitan från skalet. Ta sedan helt enkelt ut äggen och skala dem utan alltför mycket besvär med händerna.

Skakning eller duttning skapar mikrosprickor i äggskalet. Dessutom gör den snabba kylningen av ägget i kallt vatten att vitan krymper, vilket gör det lättare att separera den från skalet. Om du försiktigt knackar på det kokta ägget och lägger det i kallt vatten uppnår du en liknande effekt – skalet bryts i finare bitar och temperaturskillnaden gör det lättare att skilja det från det vita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *