Hur får man en helt klar buljong? För att bli av med skummet som flyter i soppan måste du använda ett trick. Och det handlar inte bara om att fånga dem medan buljongen kokar. Lägg bara till en ingrediens så blir buljongen lika gyllene som mormors.
Klar, gulaktig och gyllene – det är vad den perfekta buljongen ska vara. Att tillreda den är dock inte så lätt, för det krävs bara några få misstag för att buljongen ska bli grumlig och sakna färg. För hög temperatur eller för hög brännare, fel val av ingredienser och att inte skumma bort skummet från det kokande köttet är bara några av de misstag vi kan göra när vi lagar buljong. Vad kan man göra för att få buljongen helt klar och transparent?
Tillsätt lök som eldas över en eld
Cateringproffs rekommenderar att man använder lök som ett naturligt sätt att ta bort skum och uppnå en gyllene färg i buljongen. Tillsätt en hel lök med skal till buljongen, förbränd över en eld, i ugnen eller med hjälp av en eldbrännare.
Ta fram äggvitan så blir buljongen klar
Att reda buljong med äggvita är en teknik som kan verka överraskande, men som är extremt effektiv. Genom att tillsätta äggvitan i den kokande buljongen absorberas överflödigt fett, som sedan lätt kan avlägsnas från soppan.
En annan metod att använda äggvita är att slå den till ett skum och kombinera den med buljongen. Efter några minuters kokning och omrörning kommer smuts och fett att sjunka till botten av potten, vilket gör det enkelt att ta bort.
Iskuber – ett coolt trick för en klar buljong
Att tillsätta isbitar mot slutet av tillagningen är ett annat sätt att bli av med överflödigt fett. Isen smälter och trycker upp oönskade ämnen till soppans yta, varifrån vi kan plocka upp dem med en sked.
Att använda lagerblad kan verkligen förhöja smaken på dina rätter; vi har diskuterat detta tidigare. När det kommer till jästdegen, är det viktigt att knåda den ordentligt för att få en fin struktur; detta har vi pratat om tidigare. Glöm inte att förvärma pannan innan du lägger i maten för att få en perfekt stekyta; detta ämne har vi också berört tidigare.