Hur blir du av med matmalar från ditt kök en gång för alla? En speciell fälla hjälper dig

malar

Vid första anblicken verkar malar ofarliga, men de sprider sig snabbt och förorenar livsmedelsprodukter. Så hur blir du effektivt av med dessa oinbjudna gäster och förhindrar att de dyker upp igen? Huskurer kan hjälpa till att lösa problemet, men du bör också komma ihåg att hålla ditt kök rent och snyggt. Kolla in hur du gör en egen malfälla och vilka åtgärder du kan vidta för att undvika framtida återkommande insekter.

Hur blir man av med matmalar en gång för alla?

Matmalar är små insekter som verkligen kan göra livet surt för dig. De livnär sig på lösa livsmedel som spannmål, pasta, mjöl eller socker (de kan också hittas i paket och behållare med frön, nötter, torkad frukt och till och med torrfoder för husdjur). Oftast tar vi själva med dem in i huset när vi handlar, men de kan också komma in via ventilationen eller ett fönster från grannarna. Alla som har haft problem med matmalar vet mycket väl att de gärna kommer tillbaka. Hur blir man då av med dem en gång för alla? Det är värt att ta följande steg.

  • Börja med att kontrollera produkterna – töm först och främst alla skåp och titta igenom de torra produkterna. Det är bra att veta att de till och med kan ta sig in i förseglade förpackningar. Skadade produkter ska omedelbart slängas (rakt ner i soptunnan utanför). Om du är osäker på om maten verkligen är fri från mal kan du lägga lösa produkter i frysen i några dagar. Alternativt kan de värmas upp i ugnen i 100°C i några minuter. Både höga och låga temperaturer dödar malens larver och ägg.
  • Rengör alla skåp noggrant – när du har tömt skåpen ska du tvätta dem noggrant med varmt tvålvatten. Ta fram en dammsugare för att komma åt svåråtkomliga ställen.
  • Desinficera skåpen – torka av dem med varmt vatten och ättika i förhållandet 1:1 (den specifika lukten bör försvinna inom en halvtimme). Var särskilt uppmärksam på sprickor och skrymslen, som kan vara idealiska platser för malar att gömma sig på.
  • Korrekt förvaring – förvara alla lösa produkter i tätt förslutna behållare av hårdplast eller glas. Detta sparar inte bara skåputrymme utan minskar också sannolikheten för att malar ska komma in i vår mat.

Gör-det-själv-fälla för mal

Förekomsten av matmalar kan övervakas med hjälp av en DIY-fälla. Det gör att du kan upptäcka problemet tidigt och vidta lämpliga åtgärder. För att göra detta, skaffa en flugpapperstav och fiskolja (du kan välja flytande fiskolja eller använda olja från en fiskburk). Klipp av en bit i lämplig storlek, stryk sedan ut ett tunt lager fiskolja på ytan och sätt fast fällan på önskad plats (t.ex. på en dörr eller på insidan av ett skåp). Lukten från fällan kommer att locka till sig matmalar, som kommer att hålla sig fast vid den och inte längre kan röra sig.

Vad ska man göra för att avskräcka malar i köket? Det här är lukterna de hatar

Vissa lukter har en frånstötande effekt på matfjärilar. De hatar särskilt lukten av vinäger och eteriska oljor (t.ex. eukalyptus eller tea tree). De hatar också lavendel, mynta, kryddnejlika, lagerblad, vanilj, anis, cederträ, tobak och citrusskal. För att förhindra matmal kan skåpens insidor torkas av med en lösning av vatten och vinäger eller eteriska oljor. Du kan också sprida ut lagerblad, kryddnejlika, torkad lavendel eller mynta. Dessutom kan du lägga lite tobak eller en bit cederträ i en påse och placera den i köksskåp som är utsatta för mal.

Tidigare har vi skrivit om kaffe och de olika bryggmetoderna som kan påverka smaken och aromen; en bra kopp kaffe kan verkligen lyfta hela dagen. Vi diskuterade även hur man tvättar druvor på rätt sätt för att avlägsna smuts och eventuella pesticider, vilket är viktigt för att njuta av frukten på ett säkert sätt. Slutligen berörde vi ämnet svamp och hur man bäst hanterar och lagar dem för att framhäva deras naturliga smak samtidigt som man säkerställer att de är säkra att äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *