Havregryn har i åratal varit den mest populära näringsrika frukosten, men sedan en tid tillbaka har den fått konkurrens av ett alternativ som heter quinoa. Det är ett lättlagat alternativ för en hälsosam och nyttig måltid som gör att du kan eliminera gluten och mejeriprodukter. Dessutom kan den serveras på en mängd olika sätt. Ta reda på varför du bör frestas av quinoa och hur du tillagar den.
Många kan inte tänka sig någon annan frukost än havregrynsgröt. Speciellt eftersom den kan tillagas på otaliga sätt, vilket gör det omöjligt att bli uttråkad så lätt. Tyvärr kan vissa människor inte äta havregryn på grund av hälsokontraindikationer. Det finns också de som helt enkelt inte gillar dess smak eller konsistens. I det här fallet är det värt att rikta uppmärksamheten mot quinoa, som kan vara ett välsmakande och lika hälsosamt alternativ till havregryn.
Vad kan du ersätta gröt med? Risotto blir alltmer populärt
Risgryn är en välsmakande måltid baserad på risflingor som är särskilt lättsmälta. Detta gör att detta alternativ till gröt är ett bra val för många människor. Detta beror på att den kombinerar enkelhet, möjligheten att servera den på ett intressant sätt samt ett antal värdefulla näringsvärden.
Det är bland annat ett utmärkt val för personer med glutenintolerans eller celiaki. Den innehåller också en rad värdefulla näringsämnen, bland annat komplexa kolhydrater, B-vitaminer och en mängd mineraler som järn och kalcium. Eftersom quinoa inte innehåller några fibrer rekommenderas den för fiberfattiga dieter och för personer med magproblem. Allt eftersom det är extremt skonsamt för hela matsmältningssystemet, vilket tarmarna är mycket tacksamma för.
Dessutom är quinoa mättande under lång tid och ger en konstant energinivå. Dessutom hjälper den till att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet , vilket bidrar till hjärthälsan, vilket ytterligare stöds av magnesiumet i risflingor. Med tanke på de ovannämnda fördelarna rekommenderas quinoa i många situationer, till exempel glutenintolerans, inflammation i matsmältningssystemet eller konvalescens hos sjuka människor. Intressant är att quinoa är mycket älskad av små barn.
Hur man gör quinoa? Med frukt och läckra pålägg
Det bästa är att quinoa, precis som havregryn, inte heller är svårt att tillaga. Dessutom kan den tillagas på många olika sätt, så alla kommer att hitta sin favoritvariant.
När det gäller toppings är det också full frihet. Det är dock värt att se till att quinoan blir en ännu mer näringsrik måltid. Du kan därför frestas att lägga till ytterligare protein- och fettkällor (t.ex. mandlar och nötter) samt andra vitaminer och mineraler (t.ex. honung, bananer, päron).
För att förbereda en utsökt quinoa bör du därför fylla på med följande ingredienser:
- 4 matskedar risflingor
- Vatten/risdryck/vegetabilisk mjölk
- Valfria tillsatser: jordnötssmör, nötter, färsk eller torkad frukt,
- Valfria kryddor: kanel, kardemumma, kakao
Metod för beredning:
För att tillreda quinoan börjar du med att hälla flingorna i en kastrull och häller drycken över. Om du vill ha en tjock gröt, använd mjölk i förhållandet 1:1. Koka blandningen tills havren är mjuk. Tillsätt sedan en matsked jordnötssmör eller annat pålägg i den färdiga blandningen. Tillsätt också dina favoritkryddor som kanel eller kakao.
Lägg slutligen quinoan i en skål och servera den med dina favorittillbehör , t.ex. nötter eller frukt. Det finns mycket frihet här, så du kan njuta av din quinoa på ett annorlunda sätt varje dag. Njut av quinoan!
Tidigare har vi diskuterat te, där vi utforskade olika typer och deras hälsofördelar samt bryggningsmetoder. Vi har också pratat om äta, och hur matkulturer och traditioner påverkar vad vi väljer att konsumera i olika sammanhang.