Cirka 9 miljoner bostäder otillräcklig termisk och akustisk isolering. I den här situationen är all hjälp för att upprätthålla temperaturen i hemmet välkommen. En av de traditionella lösningarna är gardiner, ett enkelt och prisvärt alternativ som i teorin kan bidra till värmeisoleringen i rummen.
Gardiner fungerar som en barriär som minskar konvektionen genom att fånga luft mellan tyget och fönstret, vilket skapar ett lager av stillastående luft som fungerar som en isolator. Målet är att den varma luften i rummet inte ska kunna ta sig ut, varken genom glaset eller fönsterkarmarna eller genom strålning.
I det avseendet har gardiner liten effekt på välisolerade fönster, t.ex. med treglasfönster och värmebrytare i karmen, som har minimal värmeförlust utåt. Men om ditt hem har otäta fönster kan det extra isoleringslagret från gardiner göra hela skillnaden. På vintern kan gardiner minska värmeförlusten i ett rum med upp till 10 %. Om gardinen är tätad runt fönstret (vilket är ovanligt) kan besparingen bli så mycket som 29%.
Hur effektiva gardinerna är beror också på ett antal faktorer som material, design, längd och placering i förhållande till fönstren.
Tyget i isolerande gardiner
En av aspekterna för att utvärdera gardinernas isoleringsförmåga är typen av tyg. Gardiner tillverkade av tjocka tyger, som sammet, ull eller tyger med termiska beläggningar, erbjuder en större förmåga att behålla inre värme och blockera kylan. Dessa material skapar en effektiv barriär som begränsar drag som kan sippra genom fönstersprickar.
Gardiner tillverkade av lätta tyger som bomull eller linne har däremot lägre isoleringsförmåga, även om de kan kombineras med termiska foder för att förbättra deras prestanda. Tyger som innehåller specifika tekniker, t.ex. reflekterande eller isolerande lager, blir också allt populärare på grund av deras förmåga att öka hemmets energieffektivitet, eftersom de också förhindrar överhettning på sommaren.
Längden på gardinerna
Vilket är bäst, långa eller korta gardiner? Gardiner som når ända ner till golvet, och särskilt de som sträcker sig utanför fönstrets kanter, är mer effektiva när det gäller att täta fönsterläckor och förhindra att kall luft kommer in i rummet. Omvänt tillåter gardiner som slutar precis ovanför fönsterbrädan eller som inte helt täcker fönstrets sidor att värme lättare kan fly. Om gardinstången eller gardinskenan monteras så nära väggen som möjligt bidrar detta också till att förbättra dess isolerande funktion.
Vilka fönster ska man montera gardiner på?
Fönstrets placering i förhållande till solen avgör också vilken typ av gardin som är lämpligast. På fönster i söderläge, där det direkta solljuset är som starkast under dagen, kan det vara lämpligt att använda termogardiner som släpper in strålning och håller kvar värmen. För fönster i norrläge eller fönster som får lite solljus rekommenderas däremot att man väljer tunga tyger som maximerar bibehållandet av inomhustemperaturen. Här kan mörkfärgade gardiner vara mer effektiva, eftersom de absorberar mer värme från solljuset, även om detta kan variera beroende på typen av täckning och det specifika klimatet i varje region.
En annan viktig faktor är hur gardinerna samspelar med andra delar av fönstret, t.ex. persienner. Till exempel kan gardiner som används i kombination med rullgardiner avsevärt förbättra isoleringsförmågan i ett hem. Persiennerna blockerar kall luft och förstärker ytterligare den barriär som gardinerna skapar.
Estetik och ljus
Gardiner behöver inte bara vara ett sätt att spara på uppvärmningskostnaderna, de har också en estetisk funktion. Även om tjocka, ogenomskinliga gardiner ofta är de mest effektiva när det gäller isolering, kan de också göra rum mörkare eller ge en känsla av visuell tyngd.
En lösning är dubbelgardiner, som kombinerar ett lätt, genomskinligt tyg med ett tyngre, värmande tyg. På så sätt kan vi reglera mängden ljus och värme som kommer in i rummet under dagen, genom att låta gardinerna vara lätta, och den värme som vi behåller på natten tack vare de tunga gardinerna.
Även om de inte är lika fashionabla som de var för några decennier sedan, kan gardiner vara en bra allierad för att minska uppvärmningskostnaderna, särskilt när vi inte har fönster som ger optimal isolering. Dessutom kan gardiner ge en större känsla av värme till vårt hem.
Tidigare har vi diskuterat jackor, där vi utforskade olika stilar och funktioner för att hålla sig varm och snygg under olika väderförhållanden. Vi har även pratat om toalett, och hur rätt val av toalettutrustning kan förbättra både funktionalitet och estetik i hemmet.