Vi tenderar att tro att de smutsigaste sakerna i ett hus är toaletten eller soptunnan. Därför är det områden och föremål som vi är vana vid att tvätta och desinficera ofta. Men vissa vanliga apparater, där vi förvarar och lagar några av våra favoriträtter, och till och med där vi rengör kläder och köksredskap, kan också plågas av oönskade bakterier.
Det är paradoxalt att många av de apparater som vi använder för rengöring är smutsiga ur mikrobiologisk synvinkel. Faktum är att de kan hysa olika mikroorganismer som är väl anpassade för att överleva tuffa förhållanden som rengöringsmedel och höga temperaturer. I de flesta fall är detta områden som ofta försummas under normala rengöringsrutiner, eftersom de kan vara svåra att komma åt. Vi tar en titt på några av de bakterier som kan finnas i hushållsapparater: var gömmer de sig?
Bakterier i tvättmaskinen
Ett av de vanligaste problemen med tvättmaskiner är den unkna lukten som de avger. Det beror på att det bildas mögel i trumman, särskilt om luckan lämnas stängd efter en tvättcykel. Med tiden gynnar den varma, fuktiga miljön i tvättmaskinen tillväxten av mögel.
Enligt denna forskning har tvättmaskinen en uppskattad genomsnittlig bakteriebelastning på 21.000 CFU/cm2 i områden som tvättmedelslådan och dörrens gummitätning. Precis som i diskmaskinen beror mängden och typen av mikrober som finns i tvättmaskinen på hur ofta den används, tvättcykeln – varm eller kall – och vilken typ av apparat det är.
Regelbunden rengöring är avgörande för att hålla dessa bakterier borta. För att göra detta rekommenderas att man minst en gång i månaden använder en varmvattencykel – vid cirka 60 ºC – som töms med ättika eller ett särskilt tvättmaskinsrengöringsmedel som kan ta bort eventuella ansamlingar av tvättmedel och lukt. Man bör komma ihåg att kalla cykler inte eliminerar mögel eller bakterier.
En annan rekommendation är att ta ut lådorna och rengöra dem med en antibakteriell trasa, eftersom tvättmedel som finns kvar från tidigare tvättar kan leda till en ansamling av smuts om det får ligga kvar i flera dagar. Sist men inte minst är det lämpligt att låta dörren stå öppen mellan tvättarna så att insidan kan torka och att rengöra gummitätningen med ett desinfektionsmedel.
Kontaminering av diskmaskinen
Det är lätt att tro att diskmaskinen inte behöver någon uppmärksamhet när den diskar: om dess uppgift är att rengöra så är den förmodligen ren. Men enligt denna forskning kan denna apparat skapa idealiska förhållanden för mikrober som E.coli eller Salmonella att frodas, patogener som främst finns i filtren och vattentankarna, särskilt om det finns spår av mat, tvål och fett i områden som filter och sprutarmar. Man bör komma ihåg att den varma och fuktiga miljön inuti denna apparat är en perfekt grogrund för bakterier.
Hur ofta diskmaskinen används, liksom maskinens ålder, påverkar också hur denna kontaminering uppstår. Om områden som dessa inte rengörs regelbundet kan det inte bara leda till att diskmaskinen inte rengör lika effektivt, utan även till att obehagliga lukter börjar utvecklas. För att undvika detta är det viktigt att kontrollera och rengöra filtren, eftersom vatten tenderar att samlas på insidan, vilket ibland kan orsaka en stark lukt om det inte rengörs.
Kylskåpet: den mest förorenade dörrtätningen
Kylskåpet kan se rent ut på utsidan, men inuti är det kanske inte perfekt – snarare tvärtom. Om vi till exempel förvarar färskvaror och rått kött ökar risken för att det blir en grogrund för mögel, lukt och bakterier om vi inte gör det på rätt sätt och om vi inte rengör och flyttar om det regelbundet.
Enligt en studie från USDA:s Food Safety and Inspection Service, där man tittade på vilka delar av köket som innehåller flest bakterier, är kylskåpslådorna bland de fem främsta hotspotsen för bakterier, särskilt Listeria och Salmonella. Denna del av kylskåpet tenderar att samla på sig mycket smuts och bakterier eftersom det kan finnas matrester som grönsaker som, om de inte rengörs ofta, kan samla på sig smuts.
Man bör också vara uppmärksam på dörrarnas gummitätningar, som är utformade för att förhindra att vätskor eller luft läcker ut. Även om dessa tätningar spelar en viktig roll för underhållet av denna apparat, kan de också bli grogrund för mögel, jäst och till och med bakterier som E.coli eller Salmonella om de inte kontrolleras.
Det här är områden som ofta förbises vid rengöring. Regelbunden rengöring är dock avgörande för att minimera bakterietillväxten och säkerställa en hygienisk köksmiljö.
Bakterier i mikrovågsugnen
Även om det kanske inte ser ut så, kan mikrovågsugnen också bli en grogrund för bakterier och baciller om den inte rengörs och sköts ordentligt. Problemet med denna apparat är att mat ofta stänker på sidorna och ovansidan, vilket uppmuntrar till förökning av bakterier om den inte rengörs.
Förutom att matrester avsätts på väggarna eller i hörnen bidrar också vatteninnehållet i maten till risken för kontaminering.
Återigen är renlighet nyckeln för att undvika detta. Om fläckarna är motsträviga kan vi värma en behållare med vatten och citronskivor i några minuter. På så sätt får vi ångan att fukta smutsen och det blir lättare att ta bort den.
Smutsiga kaffemaskiner
Dessa små apparater är också en bra plats för bakterier att samlas på, eftersom de har en vattentank, vilket innebär att de ständigt är fuktiga. Enligt studien The Germiest Places in the Home av NSF International är kaffetankar en perfekt grogrund för mikroorganismer. I synnerhet bekräftas att 50% av de testade behållarna har mögel och jäst, och 9% har koliforma bakterier.
Tidigare har vi diskuterat användningen av olika hushållsapparater. När det kommer till fritös, kom ihåg att alltid övervaka temperaturen för att undvika överkokning av maten; detta ger både bättre smak och säkrare resultat. När du använder strykjärn, se till att regelbundet rensa ångutloppet för att undvika att kläderna får fläckar och skador; detta hjälper även till att bevara strykjärnets effektivitet. När det handlar om tvättmaskin, är det viktigt att sortera kläderna efter färg och material för att få det bästa tvättresultatet; att undvika överbelastning kan också hjälpa till att skydda både kläder och maskinens livslängd. Genom att följa dessa råd kan du både förbättra apparaternas prestanda och öka livslängden på dina kläder och mat.
Tidigare har vi skrivit om fritös, strykjärn och tvättmaskin. När det gäller fritös, kom ihåg att alltid kontrollera oljetemperaturen för att säkerställa jämnt och läckert resultat. För strykjärn, se till att använda rätt temperatur inställningar för olika tyger så att du undviker skador. När du tvättar med en tvättmaskin, glöm inte att sortera kläderna efter färg och material för att hålla dem fräscha längre. Genom att följa dessa tips kan du maximera effektiviteten hos dina hushållsapparater.