Förvara citroner på rätt sätt – det låter enkelt, eller hur? Men den ständigt ruttnande citronen i ditt kylskåp säger uppenbarligen något annat…
Det är svårt att föreställa sig många hushåll utan citroner – oavsett om det är för att göra drycker, som ett naturligt rengöringsmedel eller till och med för din hud. Men vi har alla varit med om det: knappt har du köpt ett nät fullt med citroner förrän några av dem är skrumpna eller mögliga efter bara några dagar. Det är här som några livshack kommer in i bilden, som inte bara håller citronerna färska längre, utan också behåller sin intensiva smak och värdefulla vitaminer.
Hur håller sig citroner längst?
För att citroner ska hålla sig fräscha bör du förvara dem på rätt sätt. Det bästa stället att förvara dem är på en sval, torr plats, borta från direkt solljus. En idealisk förvaringsplats är ett svalt rum eller en källare. Det är dock viktigt att inte förvara dem i närheten av frukt som avger etylen, t.ex. äpplen och bananer, eftersom det påskyndar mognadsprocessen och gör att citronerna förstörs snabbare.
Det är viktigt att de inte förvaras för nära varandra för att förhindra mögeltillväxt. Här kan det hjälpa att linda in citronerna i hushållspapper som separerar dem från varandra och absorberar överflödig fukt. På så sätt håller sig citronerna fräscha och skalet skyddar insidan från att torka ut. Förresten ska du inte kasta bort skalet – det är en riktig allrounder.
Varför inte lägga citroner i kylskåpet?
Många tror att kylen är den bästa platsen för citroner. Citroner håller sig visserligen längre i kylen, men de förlorar sin smak där. Kylan hämmar de eteriska oljor som finns i skalet och som ger den intensiva smaken. Och i de kalla kylskåpszonerna kan citronen börja ändra konsistens och bli mjukare.
Det är därför bättre att förvara citroner i rumstemperatur för att förhindra smakförlust. Skurna citroner kan förvaras i kylen under en kort tid, men de förlorar sin smak även där.
Tidigare har vi skrivit om hur man bäst kan förvara bröd för att bevara dess fräschör; det är viktigt att förvara brödet i en luftig plastpåse eller en brödförvaring för att förhindra att det blir mögligt. När det kommer till citron, tänk på att förvara den i kylskåpens grönsaksfack; detta förlänger hållbarheten och håller den saftig. Slutligen, för kött i frysen, se till att packa det i lufttäta förpackningar för att undvika frysskador och bevara smak och kvalitet.