Folk kokar rosmarinkvistar hemma och det finns en bra förklaring till det

rosmarin

Rosmarin är mycket mer än bara en aromatisk ört: förutom sina terapeutiska och kulinariska egenskaper används den också i aromaterapi.

Rosmarin, en aromatisk buske som är praktiskt taget oumbärlig för sina egenskaper vid smaksättning av rätter som kött eller den berömda paellan, behöver få introduktioner. Men rosmarin är mycket mer än en enkel krydda: dess egenskaper går utöver gastronomin, eftersom det är en magnifik medicinalväxt och dess ångor används till och med för medicinska ändamål.

Rosmarin eller Labiatae är en gammal bekant i mänsklighetens historia och har använts sedan urminnes tider för sina medicinska ändamål, som senare kom att stanna kvar i våra kök. Här går vi igenom de mindre kända egenskaperna hos rosmarin för din hälsa och ditt hem.

Ursprunget till denna aromatiska buske pekar på Medelhavsområdet, förmodligen det västra området och Kaukasus, även om det odlas över hela världen som en prydnadsväxt. Den växer i kust- och lågbergsområden, huvudsakligen i kalkhaltiga jordar och brukar åtföljas av ovanstående. I Comunitat Valenciana finns den i riklig mängd, men främst i bergsområden, på torra marker och i raviner.

Rosmarin har många egenskaper utöver sina kulinariska egenskaper.

Om vi talar om dess terapeutiska och farmakologiska egenskaper är listan över dess egenskaper omfattande tack vare det faktum att den är rik på aktiva ingredienser. Dess olja är effektiv som ett palliativ för smärta och inflammation orsakad av artros.

När den gnuggas är den ett bra stimulerande medel för hårbotten och som en infusion har den antitussiva och tarmspasmlindrande egenskaper. Den har antiseptiska och läkande egenskaper, gynnar blodcirkulationen och matsmältningssystemet och enligt en avhandling från Miguel Hernández University kan den hjälpa till vid behandling av tjocktarmscancer.

Därför används dess blommor och blad i olika medicinska preparat, men den kan också användas i hemmet genom att helt enkelt koka rosmaringrenar.

Eftersom rosmarin är en riktig stjärna inom aromaterapi. För det första för att den kan eliminera obehagliga lukter genom att rena luften, som blir renare tack vare sina desinficerande egenskaper. Den har också avslappnande och stressreducerande egenskaper och dess arom är användbar för att återuppliva kropp och själ och aktivera intellektuella funktioner.

Så förutom att lägga till den i dina rätter och ha den närvarande i några av läkemedlen och terapeutiska produkter för din hälsa, ge den ett försök och koka den för att också dra nytta av dess egenskaper hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *