Vissa delar av huset, t.ex. entrén eller hällen, är tydligt synliga för blotta ögat när de är smutsiga och behöver regelbundet underhåll. Andra, som är svåråtkomliga eller sällan används (t.ex. undersidan av soffan eller ovansidan av kylskåpet), behöver rengöras då och då. Många av de funktionsproblem eller till och med föroreningar som kan uppstå i våra hem orsakas dock av bristande hygien som vi inte har kunnat upptäcka.
Med tanke på att alla vill hålla sitt hem så rent som möjligt och inte ”sopa smutsen under mattan” (i det här fallet i bokstavlig mening), försummar vi ofta vissa hörn eller skrymslen i hemmet som inte är synliga för blotta ögat. Vissa av dem, som det vi ska prata om idag, behöver egentligen inte saneras ordentligt förutom två eller tre gånger om året, när den allmänna städningen utförs.
Många gånger låter vi några av dessa städrutiner passera förbi oss eftersom det är för tråkigt eller komplicerat att utföra dem, men det finns vissa ”knep” att ta till för att göra de mest svåråtkomliga delarna av huset skinande rena utan att behöva lägga ner mycket tid eller ansträngning. Att hålla hemmet rent förbättrar både hälsan och humöret hos dem som bor i det.
Det ser rent ut, men det är fullt av kalk: så här kan du få ditt duschmunstycke att se lika rent ut som första dagen.
Med tiden ansamlas kalk, tvålrester och andra mineraler i vattnet på duschhuvudet, vilket minskar vattentrycket och kan skada det eller till och med försämra hygienförhållandena. Regelbunden rengöring är avgörande för att säkerställa korrekt funktion och för att förhindra spridning av bakterier, svampar och andra patogener.
Det finns många olika typer av duschmunstycken på marknaden, i hundratals olika former och storlekar, men i princip kan de alla rengöras med samma metod som beskrivs nedan, med några få variationer. Som en allmän regel är de flesta duschhuvuden lätt avtagbara, och allt du behöver göra är att lossa muttern för att separera dem från röret.
För att lämna duschhuvudet som det var första dagen, ta bort nästan all kalk och döda alla möjliga patogener, låt det helt enkelt ligga nedsänkt i en blandning av vit vinäger och bikarbonat i minst en timme. Om du föredrar det kan du låta den ligga i blöt över natten, men för kronärtskockor i mässing bör denna tid inte överstiga en halvtimme, eftersom surheten i vinägern kan skada metallen.
Efter denna tid kommer kalkavlagringar och eventuell tvål eller smuts att ha mjuknat avsevärt, vilket gör det mycket lättare att rengöra. Efter att ha sköljt huvudet med rikligt med varmt vatten ska en gammal tandborste, tandpetare, stift eller gem användas för att rengöra de igensatta hålen. För att ytan ska bli blank rekommenderas att du använder en mjuk gammal tandborste, inte en skursvamp, eftersom det kan lämna märken eller repor.
När alla hål har rengjorts kan vi torka av det med en trasa och låta duschhuvudet torka väl, vilket kommer att desinficeras och redo att installeras igen i vår dusch. För duschhuvuden som inte kan eller inte är så lätta att demontera kan samma metod användas, men linda in huvudet med en plastpåse fylld med vinäger- och bikarbonatlösningen så att den är väl nedsänkt.
Som man säger är det lättare att förebygga än att bota, och även om denna rengöring bör göras två eller tre gånger om året finns det sätt att förhindra att kronärtskockan blir så smutsig. Det är därför mycket viktigt att ventilera badrummet ordentligt efter varje dusch, för att undvika ansamling av ånga och utfällning av mineralsalter som ger upphov till kalkavlagringar. I regioner där vattnet är mycket ”hårt” eller koncentrerat bör denna procedur dessutom utföras mer regelbundet.
Vad har kronärtskockor att göra med att rengöra duschmunstycket ?
Konstig svenska !