Det borde finnas i varje kök. Stärker immunförsvaret, hjälper till att bränna kilon och håller blodsockret på en bra nivå

immunförsvar

Du känner till denna krydda mycket väl, men i form av en annan art. Dess röda kusin borde finnas i varje kök. Lägg till den i en maträtt och du kommer att öka ditt immunförsvar och ta hand om bra sockernivåer. Dessutom är den utmärkt för att bränna fett.

Peppar är en baskrydda som man med fördel kan hitta i de flesta rätter. Många människor sträcker sig bara efter den svarta kulan, och det är fel. Det är rödpeppar som förtjänar mer publicitet, och detta beror på dess egenskaper.

Rödpeppar som kallas brasiliansk

Rödpeppar, även känd som brasiliansk peppar eller rosépeppar, är en krydda som trots utseendet inte ens tillhör pepparfamiljen. Den kommer från det brasilianska pepparträdet, som naturligt fanns i Brasilien, Argentina, Paraguay och Centralamerika. I dag odlas växten även utanför Sydamerika.

De röda fröna blev kända som ”peppar” på grund av deras visuella likhet med svartpeppar. De har samma sfäriska form och liknande storlek. De två kryddorna skiljer sig åt i färg, korn och arom.

Rödpeppar har en mycket mildare smak än traditionell svartpeppar. Den är lite fruktig och citrusaktig, men fortfarande kryddig.

Vilka egenskaper har rödpeppar?

Rödpeppar har sitt innehåll av värdefulla ingredienser att tacka för sina hälsoegenskaper. Först och främst är den en källa till C-vitamin, som fungerar som en antioxidant. Dessutom innehåller den andra antioxidanter som antocyaniner, bioflavonoider och gallsyra. Dessutom är fröna rika på kostfiber.

Tack vare detta visar rödpeppar starka antioxidantegenskaper. Det har antiinflammatoriska, antivirala och antibakteriella effekter på kroppen . Det kommer att lindra inflammation som uppstår, oavsett om det är en förkylning, led- eller muskelproblem. Kryddan kommer att öka kroppens immunitet avsevärt och förhindra ytterligare sjukdomar. Dessutom har den en anti-cancer effekt.

Antioxidantegenskaperna hos rödpeppar hämmar de skadliga effekterna av fria radikaler. Således kommer de att fördröja kroppens för tidiga åldrandeprocess. De lämnar inte bara hyn utan också sinnet i gott skick, vilket minskar risken för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

När den tas regelbundet kommer rödpeppar att stimulera utsöndringen av matsmältningssaft, vilket gör det lättare att smälta tung mat. Det kommer att visa sig användbart som ett botemedel mot förstoppning och ihållande flatulens. Det påskyndar ämnesomsättningen och reglerar tarmrörelserna.

Dessa egenskaper tillsammans med capsaicininnehållet, som förhindrar bildandet av nya fettceller, gör rödpeppar till ett bantningsmedel. Det kommer att påskynda förbränningen av onödiga kalorier och därefter låta dig behålla en hälsosam kroppsvikt.

Antioxidanter ger rödpeppar sina sockerreglerande egenskaper . Kryddan hjälper till att hålla glukosen i schack. Det rekommenderas särskilt för patienter med typ 2-diabetes och insulinresistens.

Vilka rätter ska man använda rödpeppar till?

Rödpeppar är ett utmärkt sätt att förstärka eller ändra smaken på många kryddor. Den kan tillsättas hel, mald eller krossad i en mortel. Pepparkornen ger en lätt kryddighet och är uppfriskande.

Rödpeppar passar bäst till skaldjur och fisk. Den fungerar bra i marinader för dem, tillsatt under rostning eller i såser. Kryddan kommer också att lägga till variation i soppor, särskilt de från det asiatiska köket. Det kommer att berika alla sallader och förband.

Dessutom används rödpeppar i sötsaker. Den smakar mycket bra tillsammans med choklad, kakao och olika konfektyrprodukter baserade på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *