Det bästa substitutet för potatis är linser. Det sänker blodsockret, det dåliga kolesterolet och tar hand om hjärtat

substitutet för potatis

Dess fördelar har redan erkänts av otaliga människor runt om i världen. Linser, som är mycket populära i det asiatiska köket, är goda och mycket hälsosamma. Det är ett utmärkt alternativ, till exempel om du planerar att sluta äta potatis eller dra ner på den. Ta reda på varför du ska välja linser.

Vissa människor älskar att äta potatis på många sätt, andra vill eller behöver ge upp dem. Då är det bra att veta att det finns hälsosamma alternativ – ett av dem är linser.

Vad kan du ersätta potatis med?

Potatis – många människor kan inte tänka sig att missa den i sin dagliga kost. En gång i tiden betraktades de orättfärdigt som extremt kaloririka, men idag har de ett mycket bättre rykte. Detta ändrar inte det faktum att de inte nödvändigtvis är tillrådliga för personer som kämpar med blodsockerproblem. Det finns också fall där någon helt enkelt vill eliminera dem från sin kost eller begränsa dem av någon annan anledning.

Vad finns det för alternativ? Vi har ingen tvekan – ett bra alternativ skulle vara linser. Baljväxten, som är mycket populär i till exempel asiatiska länder, är en källa till högkvalitativt protein och ”bra” komplexa kolhydrater, vilket gör den extremt mättande.

Varför äta linser?

Att äta linser ger en mängd fördelar för kroppen. Denna baljväxt är mycket näringsrik och rik på mineraler, protein och fibrer. Den förser kroppen med bland annat folsyra, järn, mangan och kalium. Den är också en källa till vitamin B6.

Linser är en utmärkt källa till fibrer. Forskningen visar att det inte råder någon tvekan – att äta denna baljväxt kan bidra till att förbättra hjärtats och matsmältningens funktion. Linser har också en mycket bra effekt på vår ämnesomsättning och vårt immunsystem.

Dessutom avlägsnas metaboliskt avfall, överflödigt fett och toxiner från kroppen. Kostfibrerna i baljväxter har en prebiotisk effekt som är gynnsam för tarmhälsan.

Linser är också en mycket bra källa till växtbaserat järn, som är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och transporten av syre genom hela kroppen. På grund av detta bör det konsumeras av gravida kvinnor och de som menstruerar kraftigt (så att de förlorar en betydande mängd järn varje månad).

Forskare bevisar att baljväxter – inklusive linser – har en exceptionellt god effekt på hjärtfunktionen. Studier har visat att linsätande minskar risken för kroniska sjukdomar som diabetes, cancer, fetma och hjärt- och kärlproblem. Det bör också intas av personer som har problem med högt blodtryck. Linser hjälper till att upprätthålla normala kolesterolnivåer och minskar risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Hur tillagar man linser?

Okej, men hur får du in linser i din dagliga kost? Det finns faktiskt många sätt.

Du kan enkelt lägga till dem i rätter som soppor och såser för kött och grönsaker, vilket ger värdefulla näringsämnen och fibrer till rätten. Det kan också vara en ersättning för bönor. Många gillar också att lägga till linser i sallader – för variationens skull.

Linser kan också ätas som de är, t.ex. som tillbehör till middagen. Så här tillagar du linser Skölj dem först i t.ex. en sil. Släng dem sedan i kokande vatten (förhållandet är två koppar vatten för en kopp linser) och koka beroende på sort. Röda i cirka 20 minuter, gröna i 25 minuter och bruna i 50 minuter. De senare ska inte bara sköljas utan också blötläggas i kallt vatten i flera timmar före tillagningen.

När det kommer till hirs, är det en näringsrik och glutenfri sädesslag som passar bra i många rätter; vi har tidigare pratat om detta. Skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar handlar om smak och bearbetning; vi har diskuterat detta ämne också. Vitpeppar är mildare och används ofta i ljusa såser, medan svartpeppar ger mer hetta. När det gäller havregryn, är de en bra källa till fibrer och kan vara en utmärkt bas för frukostgröt eller bakning; det har vi också nämnt tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *