Det är otroligt vad vi kan hitta i förpackad sallader. En nutritionist varnar

förpackad sallad

Färdigförpackad sallad väcker många kontroverser. Å ena sidan är det en bekväm lösning för människor som uppskattar att spara tid – det är bara att öppna paketet och du har en färdig salladsingrediens. Å andra sidan finns det många röster som varnar för de potentiella farorna med att äta den. En välkänd nutritionist uttalade sig på Instagram om huruvida det är värt att äta färdigförpackad sallad.

Förpackade sallader farliga för hälsan? Näringsfysiologen talar ut

Är färdigförpackad sallad hälsosam? Den frågan besvarades av den kliniska nutritionisten Anna Jedrej, vars Instagramkonto redan har nästan 70 000 följare. I sina inlägg utbildar hon och visar internetanvändare vilka livsmedel som faktiskt är värda att äta och vilka som är bättre att se upp med.

Varför är det bättre att undvika sådan sallad? Farliga effekter på hälsan

Enligt Anna Jedrej är det största problemet med färdigförpackad sallad det sätt på vilket den förpackas. Genom att bladen omsluts av plastförpackningar vissnar och möglar salladen snabbare . Men det är inte allt:

Den fuktiga miljön i förpackningen främjar tillväxten av bakterier och ökar risken för matförgiftning

I sitt inlägg citerade hon en studie av forskare som kontrollerade vad som var dolt i förpackningen av sådan sallad. Det visade sig att de bland annat hittade salmonellabakterier i dem.

Tyvärr löser inte ens noggrann tvätt problemet med förekomsten av dessa bakterier – de fäster mycket starkt vid bladen, så även upprepad sköljning garanterar inte renhet.

Anna Jedrej påpekar också en viktig detalj – om det till och med finns några ruttna blad i förpackningen ska hela förpackningen slängas.

Förlorar förpackad sallad sitt näringsvärde? Nutritionisten gör det klart

En annan anledning till att vi enligt näringsläkaren bör undvika färdigförpackad sallad är förlusten av näringsvärde:

Teknologisk bearbetning (tvättning och torkning) och lång lagring minskar mängden vitaminer och mineraler

 

Matens kontakt med plastförpackningar är inte heller obetydlig. Som nutritionisten förklarar kan plast frigöra skadliga kemiska föreningar, såsom BPA och ftalater, som kan tränga in i maten och sedan påverka vår hälsa negativt.

Tidigare har vi skrivit om smör eller margarin och hur valet mellan dessa två alternativ kan påverka vår kost och hälsa. Vi har också diskuterat de olika hälsofördelarna med melon, som är rik på vitaminer och ger en uppfriskande källa till vätska. Dessutom har vi nämnt hur koffein kan påverka vår energi och mentala klarhet, vilket gör det till en populär ingrediens i många drycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *