Den antiinflammatoriska örten som hjälper till att reglera blodsockret och kolesterolet.

ört

Denna aromatiska ört som reglerar blodsockretopparna är full av fibrer, så den har också en hög mättnadseffekt.

Att göra ett hälsosamt livsstilsval har sina krav. Att avstå från vissa kulinariska läckerheter eller träna regelbundet när soffan skriker efter sällskap är inte lätt, särskilt inte för dem vars största möjliga njutning är en portion chistorra och stekt ägg medan de slukar en TV-serie. Det finns tid och mått för allt, men det är nödvändigt att göra vissa uppoffringar. När vi följer rekommendationerna från näringsexperter som vi litar på och ett av livsmedlen i den valda kosten stöter bort oss, kan det naturligtvis alltid ersättas av ett annat lika fördelaktigt.

Det finns en krydda med antiinflammatorisk kraft som rekommenderas starkt för att komplettera hälsosamma rätter, men det finns en stor andel av befolkningen som inte tål den smak den ger maten på grund av sin parfym, märkligt nog. Den andra halvan älskar den. Det handlar om koriander, som är mycket vanlig i medelhavsköket (särskilt i Nordafrika, Grekland och Turkiet) och även i det mexikanska och andinska köket. Korianderens flavonoider gör den till en allierad mot inflammation; den har också eteriska oljor, är diuretikum och reglerar dåligt kolesterol (LDL).

Fler fördelar med koriander

Koriander, som på vissa ställen kallas kinesisk persilja, ger också fibrer och hjälper till att kontrollera blodsockret, med ett imponerande faktum: det har studerats för sitt bidrag till regenerering av betaceller i bukspottkörteln, som ligger i de så kallade Langehansöarna och ansvarar för produktionen av insulin. Den innehåller vitamin A, C och K; när det gäller det senare gör den höga koncentrationen i korianderfrön och blad produkten till ett utmärkt stöd mot celloxidation, blodproppar och osteoporos. Det ger också mineraler som kalium, kalcium och magnesium.

I en rapport som godkänts av Kathleen M. Zelman, PhD, chef för nutrition på WebMD och 2016 års vinnare av Lenna Frances Cooper Memorial Award från Academy of Nutrition and Dietetics, påminns det vidare om att korianderplantan innehåller dodecenal, en antimikrobiell förening som hjälper kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar som orsakas av förstörd mat. Det har till och med visat sig vara effektivt vid behandling av salmonella och problem som orsakas av sjukhusinfektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *