Bröd lika läckert som tårta. Hur gör man bananbröd perfekt till frukost?

bananbröd

Trött på vanligt bröd till frukost? Kanske är det dags att prova bananbröd, som är perfekt både som en söt frukost eller som dessert eller mellanmål. Det här kakliknande bakverket är sött, saftigt och smakrikt och kan vara den perfekta förändringen. Bananbröd är älskat för sin enkelhet och mångsidighet, vilket kan vara anledningen till att du bör introducera det på din meny då och då.

En anspråkslös bakelse med en intressant historia. Var kommer bananbrödet ifrån?

Bananbrödets ursprung är kopplat till den stora depressionen på 1930-talet i USA. Problem med tillgången på mat tvingade människor att bli kreativa med sin matlagning. Det kallas traditionellt för bananbröd.

Hemmafruar har börjat använda övermogna bananer som normalt skulle kasseras för en mängd olika bakverk. Att lägga till dem i bakverk minskade inte bara avfallet utan gav också bakverken en naturlig sötma och fukt och…. extra kalorier.

Den verkliga vogue för bananbröd kom dock på 1950- och 1960-talet, då den amerikanska kulinariska kulturen blev fascinerad av enkla och snabba recept för hembakning. Brödet letade sig in i kokböcker och blev internationellt populärt. I dag är det en del av det dagliga mellanmålet i många hem runt om i världen.

Även om bananbröd är gott är det inte lämpligt för alla. Personer med diabetes bör undvika traditionella versioner av bakverk med höga halter av socker. Glutenallergiker bör välja en glutenfri version och laktosintoleranta bör se till att det inte finns smör eller mjölk i receptet.

Dessutom bör viktmedvetna personer som vill gå ner i vikt också vara försiktiga med denna godis, eftersom den inte är kalorifattig. I genomsnitt finns det cirka 250-300 kcal per 100 g bananbröd.

Hur gör man bananbröd? Receptet är trivialt enkelt

Bananbröd är gott som det är, men du kan också förhöja det med tillsatser. Det är en perfekt kombination med jordnötssmör, sylt eller färsk frukt, eller till och med florsocker. När vi väl vet hur vi kan äta det är det bra att veta hur man bakar själva brödet, och receptet är verkligen enkelt.

Vi behöver:

  • 2 mogna bananer (ju brunare desto bättre),
  • 2 koppar fullkornsmjöl (eller fullkornsmjöl),
  • 1/2 kopp socker eller 3 matskedar honung,
  • 1/2 kopp rapsolja
  • 2 ägg,
  • 1 tesked bakpulver,
  • 1/2 tesked bakpulver, nypa salt,
  • valfritt: handfull nötter, sultanas eller chokladbitar.

Metod för beredning:

  1. Förvärm ugnen till 190-200 °C med fläkten på.
  2. Smörj en bakform, helst en fruktbrödsform, med margarin, olja eller smör.
  3. Mosa bananerna med en gaffel i en stor skål tills de är släta.
  4. Tillsätt ägg, olja och socker eller honung och rör om så att ingredienserna blandas.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat skål.
  6. Tillsätt gradvis de torra ingredienserna till bananblandningen och blanda försiktigt hela tiden.
  7. Om du använder tillsatser som nötter eller choklad, tillsätt dem efter att de torra ingredienserna har kombinerats med de våta ingredienserna, när blandningen är homogen.
  8. Häll blandningen i formen och grädda i ca 50-60 minuter, tills en ätpinne som sticks in i mitten av kakan är torr.
  9. Låt kakan svalna i några minuter efter gräddningen och ta sedan ut den ur formen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *