Har det bildats en kalkavlagring på botten av din vattenkokare? Detta är ett mycket vanligt problem. Förekomsten av kalkavlagringar indikerar att vattnet i huset är hårt, dvs. rikt på kalcium- och magnesiumjoner. Det finns många huskurer för att avkalka en vattenkokare – vinäger, bakpulver, citronsyra eller citronsaft. Jag känner dock till en metod som är ännu bättre. Den håller din vattenkokare lika ren som när den kommer direkt från butiken.
Ett bra sätt att avkalka en vattenkokare
Kalkavlagringar i vattenkokarenär ett vanligt fenomen som uppstår när hårt vatten med hög koncentration av mineraler (t.ex. kalcium och magnesium) kokar och avdunstar. Även om ansamlingen av sediment inte är skadligt för vår hälsa kan det skada apparaten och öka elförbrukningen, eftersom det leder till längre koktider för vatten. Det kan också försämra smaken, vilket är anledningen till att många människor letar efter sätt att avkalka sin vattenkokare. På marknaden finns färdiga produkter som innehåller speciella ämnen som effektivt avlägsnar kalk och förhindrar att den avlagras igen. Det är definitivt bättre att gå till hemlagade metoder som är effektiva och billiga.
Vinäger kan vara till hjälp vid avkalkning av en vattenkokare – häll bara den i vattenkokaren i lika stora proportioner med vatten och koka. Efter att ha väntat en timme, skölj apparaten noggrant och koka vattnet i den några gånger innan du häller ut det. För detta ändamål kan du också nå bakpulver, som ska hällas i vattenkokaren och lämnas i flera minuter. Citronsaft kan också användas för att ta bort kalkavlagringar – häll ett glas i apparaten och tillsätt vatten. När det har kokat låter du vattenkokaren stå i en timme och sköljer sedan med vatten. Citronsyra är också ett effektivt sätt att avkalka vattenkokaren – häll 2 matskedar av det i apparaten, häll i vatten och låt det koka i cirka 20 minuter. Slutligen sköljer vi vattenkokaren flera gånger med rent vatten. Även om dessa metoder är effektiva, känner jag till en ännu bättre.
Hur avkalkar du din vattenkokare så att den blir så gott som ny? Jag använder äppelcidervinäger, som tack vare sitt innehåll av ättiksyra gör ett utmärkt jobb med att ta bort sediment. Jag blandar ihop en kopp äppelcidervinäger, 2 matskedar salt och en kopp vatten och häller sedan den resulterande lösningen i vattenkokaren. När blandningen har kokat låter jag den stå i 15-20 minuter och sköljer sedan vattenkokaren noggrant med rent vatten. Detta säkerställer att envisa kalkavlagringar försvinner spårlöst.
Hur rengör jag svåråtkomliga områden på vattenkokaren?
För att rengöra svåråtkomliga områden på vattenkokaren är bakpulver praktiskt. Gör en pasta av bakpulver genom att tillsätta en liten mängd vatten. Applicera pastan på en tandborste och rengör svåråtkomliga områden. Skölj sedan vattenkokaren med rent vatten. Bakpulverpastan löser effektivt upp kalkavlagringar och neutraliserar även obehagliga lukter. Kalkavlagringar i vattenkokaren bör avlägsnas regelbundet för att förhindra överdriven ansamling. Detta förlänger också apparatens livslängd och minskar elförbrukningen.
Att använda diskmaskinen effektivt kan spara tid och energi; vi har tidigare pratat om detta. När man använder tvättmaskin, kom ihåg att sortera kläderna efter färg för att skydda dem; detta har vi diskuterat tidigare. Det är också viktigt att välja rätt program för olika typer av tyger i tvättmaskin; vi har även nämnt detta ämne tidigare.