Konserverade tomater är ett praktiskt hjälpmedel i köket och populära i många rätter – men det finns mer bakom dessa oansenliga burkar än vad man kan tro.
Tomatkonserver är en viktig ingrediens i många kök. De anses vara praktiska, mångsidiga och ger en intensiv smak i pastasåser, soppor och grytor. Det är dock värt att titta närmare på ursprunget om du vill handla medvetet och undvika dolda fallgropar. Särskilt orden ”Made in Italy” på förpackningen är ofta vilseledande när det gäller tomaternas verkliga ursprung.
Konserverade tomater och det vilseledande ursprunget
Tillverkarna måste tydligt ange ursprungslandet för färsk frukt och färska grönsaker. Men så snart tomaterna bearbetas till tomatpuré, konserver eller passata är situationen en annan. Många konsumenter utgår från att ”Made in Italy” betyder italienska tomater – men det är ofta mer än så. Faktum är att importerade tomater, till exempel från Kina, ofta bearbetas och förpackas i Italien. Och denna produktionsväg förblir vanligtvis i mörkret för konsumenterna.
Varför kommer tomaterna från Kina?
Anledningen till detta är enkel: produktionskostnaderna är mycket lägre i Kina. Jordbrukarna där får ofta bara en cent per kilo tomater – en bråkdel av vad odlarna i Europa tjänar. Processindustrin drar nytta av dessa låga priser och importerar tomaterna för att bearbeta dem i europeiska fabriker. Lågprisprodukter som tomatpuré på tub, konserver och färdiga såser är särskilt drabbade.
Miljö- och sociala problem bakom de billiga tomaterna
Billiga tomater från Kina är inte utan nackdelar. Arbetsförhållandena på de kinesiska fälten och i bearbetningsfabrikerna är ofta dåliga: låga löner, högt arbetstryck och knappast något skydd för arbetarna. För att maximera avkastningen används bekämpningsmedel och fungicider i stor utsträckning, inklusive produkter som är förbjudna i EU. Dessa kemikalier förorenar miljön, kontaminerar mark och vatten och kan skada insektspopulationer. Spår av kemikalierna kan också hamna i tomatprodukter.
Till detta kommer transporternas miljöpåverkan: mycket koldioxid släpptes ut innan tomatprodukterna färdades de långa sträckorna från Kina till Europa. Detta är en viktig faktor för miljömedvetna konsumenter som letar efter produkter med korta transportvägar.
Skadliga ämnen i tomatprodukter: Bisfenol A
Ett annat skäl till försiktighet: kemisk förorening från bisfenol A (BPA) i förpackningen. I oktober 2023 fann Öko-Test att vissa produkter var förorenade med denna problematiska kemikalie i en studie av konserverade tomater. Bisfenol A kan användas som beläggning i konservburkar och har visat sig skada hormonbalansen. Vissa av de testade produkterna visade sig ha mycket höga halter – ytterligare en aspekt som många konsumenter bör hålla ett öga på.
Hur man fattar välgrundade beslut när man köper konserverade tomater
Om du vill undvika långa transportvägar, tvivelaktiga produktionsförhållanden och skadliga ämnen är det värt att titta närmare. Leta efter produkter som öppet anger sitt ursprung och helst använder tomater från regionen eller åtminstone från EU. Ekologiska produkter är ofta ett bra val eftersom de garanterar stränga kontroller och färre bekämpningsmedel.
Alternativt kan du köpa färska, regionala tomater och konservera eller frysa in dem själv. På så sätt vet du exakt vad som hamnar i ditt kök och stöder lokala producenter.
Tidigare har vi skrivit om kinesiska horoskop, som ger insikter om personlighet och livsväg baserat på födelseår. Vi har också diskuterat hur snö kan påverka vårt humör och våra aktiviteter under vintermånaderna. Dessutom har vi nämnt röda fläckar på kroppen, som kan vara ett tecken på olika hudåkommor och viktigt att hålla koll på för att säkerställa god hälsa.