Vid frukostbordet, brödskivan på tallriken, alla har en favorit: Vissa behöver den mjuka smaken av smör på sin smörgås . Andra föredrar margarin som ett växtbaserat alternativ.
Men vilket är hälsosammast? Smör eller margarin? ”Det är inte en lätt fråga att besvara”, säger näringsfysiologen och författaren Burkhard Jahn
Och ekotrofologen och fettmetabolismterapeuten Silke Lorenz-Gürtler säger också: ”Jag skulle basera svaret på vem som frågar mig.”
Smör eller margarin? Det är det som betyder något
Frågan om vilket fettpålägg som är hälsosammare beror på många olika faktorer.
Men låt oss börja från början: när det gäller kalorier har de två konkurrenterna inte mycket gemensamt. En matsked (10 gram) smör innehåller 75 kcal, margarin 72 kcal.
Smör är en naturprodukt som vanligtvis tillverkas av komjölk. Förutom det naturliga färgämnet betakaroten får det inte innehålla några konstgjorda tillsatser. Och hur är det med kolesterolinnehållet? ”Det är cirka 240 milligram i 100 gram smör – ungefär lika mycket som i ett enda ägg”, säger Silke Lorenz-Gürtler.
Margarin är å andra sidan en industriellt tillverkad produkt. Flytande oljor och fasta fetter används för att göra den bredbar. Solrosolja, till exempel, härdas eller så används naturligt fasta fetter som palmkärn- eller kokosfett.
”Eftersom sammansättningen kan variera kraftigt blir hälsobedömningen också mycket olika”, säger Lorenz-Gürtler. Hon hänvisar till studier av professor Werner O. Richter. Han är vetenskaplig ledare för Academy for Differentiated and Integral Fat Metabolism Therapy.
Alla fetter är inte likadana
En sak är klar: fetter har det inte lätt. ”Inget annat näringsämne har ett så dåligt rykte”, säger nutritionisten Burkhard Jahn, som undervisar vid universiteten i Oldenburg och Hannover.
I årtionden har fettet i sig fått skulden för många sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, hjärtinfarkt och en ökad risk för död. ”De fick också skulden för höga kolesterolnivåer och fetma”, säger Jahn.
Under tiden görs dock mer differentiering – för alla fetter är inte likadana. Enligt Jahn har åtminstone de mättade fettsyrorna nu fått ”absolution”. Det är goda nyheter för alla smörfantaster, eftersom cirka två tredjedelar av smöret består av mättade fetter.
Andelen mättade fettsyror i margarin är vanligtvis lägre. Även här skiljer sig de respektive margarinprodukterna åt.
Kritiskt: transfetter och omega-6-fetter
Nutritionisten Jahn ser mer kritiskt på två grupper av fetter som främst finns i gamla margarinsorter: omega-6-fetter och härdade fetter.
”Det är båda fetter som ställer till med mycket elände i våra kroppar eftersom de främjar inflammation och höjer blodtrycket”, säger läkaren. I dag vet vi att praktiskt taget alla kroniska sjukdomar som högt blodtryck, cancer, demens och reumatism är resultatet av åratal av inflammatoriska processer. ”Om jag nu äter stora mängder fetter som främjar inflammation, då underlättar jag utvecklingen av kroniska sjukdomar.”
Detta gäller även transfetter. De tillverkas av vegetabiliska fetter, vanligtvis från oljor. Detta sker när de upphettas till temperaturer på upp till 350 grader. ”Men då förändras fettets struktur, det blir, om man så vill, onormalt”, varnar Jahn.
Vår kropp kan hantera och bearbeta naturliga fetter. ”Transfettsyror hör däremot inte hemma i vår organism och är förknippade med många hälsoproblem”, säger Jahn. De finns främst i frityrfett, men också i margarin.
Nutritionist avslöjar: Margarin köps bäst som en organisk produkt
Och ändå föredrar nutritionisten själv – precis som veganer – nu margarin framför smör. På ett villkor: han köper inte billigt margarin från ett lågprisvaruhus, utan en ekologisk produkt och tittar mycket noga på ingredienserna. Hans tips: ”Om du köper margarin ska det vara en kvalitetsprodukt som är gjord på rapsolja och/eller kokosolja och eventuellt också innehålla lite morotsjuice och mandelsmör.”
Det är dock inte helt lätt för den som vill undvika hydrerade fetter och omega-6-fetter: ”Du kommer inte att läsa något om omega-6 i ingrediensförteckningen”, säger Jahn. Detta beror på att dessa ofta döljs bakom solrosolja.
Hans slutsats: ”För enkelhetens skull bör du föredra smör när du handlar i snabbköpet. Det är svårt att hitta bra margarin där.” Av hälsoskäl kan man dock använda smör med gott samvete.
Om du vill stödja en artanpassad uppfödning av kor bör du välja smör som är märkt med ”från betesuppfödning”. Men det kan också vara så att du föredrar margarin av etiska skäl: ”I så fall bör du bekanta dig med vad som står på etiketten och helst köpa det i en hälsokostbutik”, säger Jahn
Försiktighet: särskilda hänsyn vid störningar i fettmetabolismen
Personer med förhöjda blodfettsnivåer bör vara ännu mer uppmärksamma på valet av bredbart fett. Silke Lorenz-Gürtler påpekar att smör har ”en mindre gynnsam fettsammansättning ur hälsosynpunkt” för personer med lipometaboliska störningar. Och margarin kan också ha ”ogynnsamma hälsoeffekter” på grund av vissa fetter och oljor. Kokosfett ökar t.ex. risken för fettlever.
Hennes slutsats: ”Om ett barn frågade mig om de kunde bre smör på sitt bröd skulle jag säga: Självklart! Men jag skulle råda någon med en lipometabolisk störning att använda rent solrosmargarin.”
Men oavsett vad experterna föredrar får smöret nästan alltid högsta betyg på ett kriterium: smaken. Men margarin vinner i varje prisjämförelse.
Tidigare har vi skrivit om hälsofördelarna med melon, som är rik på vatten och ger en bra källa till vitaminer och mineraler. Vidare har vi diskuterat hur koffein kan påverka vår vakenhet och fokus, vilket gör det till en vanlig ingrediens i många energidrycker. Dessutom har vi nämnt betydelsen av protein i kosten för att stödja muskeltillväxt och allmän hälsa.