Bruna eller svarta bananer: ska du fortfarande äta dem?

svarta bananer

Bruna eller svarta bananer ser inte särskilt aptitretande ut. Frågan om de fortfarande är ätbara är därför uppenbar. Svaret hittar du här.

Bruna och svarta fläckar på många typer av frukt tyder på bristande färskhet eller till och med röta. Skalet på mogna bananer blir också brunt och sedan svart efter en lång tids lagring. Detta väcker frågan: är det fortfarande säkert att äta dem?

I den här artikeln hittar du svaret och får också veta när du verkligen inte bör äta gamla bananer.

Bra att veta: Bananer är en tropisk frukt och importeras till Tyskland från fjärran länder. Detta orsakar höga CO 2-utsläpp. Av denna anledning bör du inte köpa bananer för ofta. Leta också efter ekologisk kvalitet när du köper.

Äta bruna och svarta bananer: Är det säkert?

Detkorta svaret är: Ja, i de allra flesta fall kan du äta brun- och svartfärgade bananer utan att oroa dig.

Den förändrade färgen på skalet är bara ett tecken på att frukten har uppnått en högre mognadsgrad. Den bruna färgen signalerar att bananen producerar socker. Ju mognare bananen är, desto mer av den resistenta stärkelse som den innehåller omvandlas till socker. Av denna anledning smakar bruna och svarta bananer mycket sötare än gröna och ljusgula bananer.

Bruna och svarta bananer har till och med hälsofördelar:

  • Mogna bananer med hög sockerhalt är lättare att smälta. Detta beror också på deras mjukare konsistens. De lättsmälta fibrerna som finns i mogna bananer hjälper också mot förstoppning.
  • De är också lämpliga som en snabb energikälla vid sport eller under en paus på jobbet. Detta beror på att sockret som de innehåller absorberas snabbare i blodomloppet.
  • Mogna bananer kan lindra halsbränna. Bananer innehåller kalium, som kan neutralisera den starka syran i magen. Att äta mogna bananer kan dessutom ge ett skyddande lager av slem i magen.

När du inte bör äta bruna och svarta bananer

Även om du utan problem kan äta bananer med brunt och svart skal, håller sig inte frukten för evigt. För att förhindra att de blir bruna så snabbt bör du förvara bananer på rätt sätt. Om du hittar spår av mögel på bananen eller om den har en jäst och rutten lukt, ska du aldrig äta den igen.

Viktigt: I allmänhet bör du bara äta mycket mogna bananer med måtta. För många mogna bananer kan också vara ohälsosamt på grund av deras höga sockerhalt.

Bearbetning av mogna bananer: Tips

Eftersom bruna och svarta bananer är särskilt söta och mjuka är de perfekta som ingrediens i desserter:

  • Mogna bananer är det perfekta sötningsmedlet för hälsosamma banansmoothies eller för en bananmjölk.
  • Naturligtvis är de också en viktig ingrediens i hemlagat bananbröd eller banankaka.
  • Bananpannkakor med mogna bananer smakar utsökt till frukost eller brunch.
  • Du kan också enkelt göra vegansk fin grädde eller bananglass från mogna bananer.

Tidigare har vi diskuterat hur man bäst använder och förvarar citron; att alltid ha färska citroner hemma kan verkligen lyfta smaken i många rätter och drycker. Genom att förvara dem i kylskåpet kan de hålla sig fräscha längre. När det gäller att förvara bröd, är det viktigt att tänka på att förhindra att det blir gammalt eller torrt; förvara brödet i en brödlåda eller i en papperspåse för att bevara fuktigheten. Att använda både citron och bra metoder för att förvara bröd kan hjälpa dig att njuta av fräsch mat längre.

One Reply to “Bruna eller svarta bananer: ska du fortfarande äta dem?”

  1. 13,9 gram socker per 100 gram. Gör att alla borde undvika dessa miljöbovar till ”frukt”. Borde heta socker bomb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *