Bevattning av barrträd och vintergröna växter på vintern. Varför är det viktigt?

barrträd

När vi tänker på att vattna växter är det första vi kommer att tänka på mitt i en varm sommar, när solen bränner marken och växternas blad nästan ber om en droppe vatten. På vintern, å andra sidan, verkar vatten vara det sista vi bör komma ihåg. Snö och kyla är ju trots allt naturliga ”resurser” för fukt, eller hur? Ingenting kan vara längre från sanningen! När det gäller barrträd och vintergröna växter stämmer inte den här intuitionen, och om man försummar vintervattningen kan det leda till allvarliga problem.

Innan vi vänder oss till ämnet vattning, låt oss kort förklara vad barrträd och vintergröna är. Barrträd är träd och buskar som, som namnet antyder, har barr i stället för blad. Hit hör tallar, granar, granar, lärkar och thuyor. Deras barr är täckta av ett vaxartat lager som hjälper till att hålla kvar vatten och minimera avdunstningen, vilket gör dem extremt motståndskraftiga mot tuffa väderförhållanden. Evergreens, å andra sidan, är alla arter som behåller sitt lövverk under hela året, dvs. oavsett årstid. Förutom barrträd är det t.ex. rododendron och lagerträd.

Evergreens tysta fiende: fysiologisk torka

Även om det är vanligt att se snö eller is på vintern lider många växter av… vattenbrist vid den här tiden. Det här är ett exempel på när vår intuition vilseleder oss. Problemet kallas fysiologisk torka och uppstår när växternas rötter inte kan ta upp vatten från frusen jord, trots att det teoretiskt sett finns fukt. Det är lite som att ha fruset vatten i en flaska – det finns förmodligen gott om vatten, men vi kan inte dricka det.

Bristande tillgång till vatten i jorden blir problematiskt för växter, särskilt när temperaturen varierar. Hur kommer det sig att detta händer? Jo, under varma dagar börjar barrträd och vintergröna växter att fotosyntetisera. Det innebär att de förlorar vatten genom sina blad eller barr, och om de inte kan fylla på vattenförrådet börjar de torka ut. Vi märker vanligtvis effekterna av denna process först på våren, när bruna barr eller blad indikerar allvarliga (ibland till och med irreversibla) skador.

Vattning av barrträd och vintergröna växter på vintern

Även om vattning på vintern kan verka konstigt är det faktiskt avgörande för barrträdens och vintergröna växternas hälsa. Det är dock värt att göra det ordentligt, vilket framför allt innebär vid rätt tidpunkt. Den perfekta tiden att vattna är dagar då temperaturen är över noll och marken inte är frusen. Undvik en situation där jorden är frusen, eftersom detta inte kommer att ha någon effekt – vattnet kommer helt enkelt inte att tränga in i rötterna.

Hur ska man vattna?

Ganska generöst, men med måtta. I praktiken innebär det att vattnet ska nå rotzonen, men samtidigt inte översvämma jorden (när den fryser kan det skada rötterna). Dessutom är det lämpligt att vattna sällan men regelbundet, t.ex. en gång varannan vecka på upptiningsdagar. Detta är fullt tillräckligt för att växterna ska fylla på sig själva på ett effektivt sätt.

Det är också värt att vara uppmärksam på vilka växter i trädgården som behöver vattnas. Unga barrträd och nyplanterade vintergröna växter är särskilt känsliga för fysiologisk torka eftersom deras rotsystem ännu inte är fullt utvecklat. Äldre, väl rotade exemplar klarar sig bättre, men det betyder inte att de ska glömmas bort.

Bevattning görs bäst tidigt på eftermiddagen så att vattnet hinner sugas upp i jorden innan de låga nattemperaturerna kommer. Att använda marktäckning runt växterna (till exempel bark) kan hjälpa till att hålla kvar fukten och skydda jorden från snabb frysning. Glöm inte att kontrollera växternas kondition regelbundet, särskilt under de varmare vinterdagarna när de förlorar som mest vatten. Vanliga misstag är att vattna i kallt väder eller att övermätta jorden – allt detta bör undvikas.

Att vattna barrträd och vintergröna växter på vintern är därför inte en modefluga, utan ett praktiskt sätt att hålla dem friska och snygga. Även om vinterväder förknippas med vatten i form av snö eller is innebär det för många växter en period av knapphet. Det här är ett av många exempel på när det sunda förnuftet leder oss på villovägar. Tvärtemot vad man kan tro kan regelbunden och genomtänkt vattning skydda vintergröna växter och barrträd från fysiologisk torka och minimera risken för skador. Och dessa kommer att visa sig först på våren, då det vanligtvis är för sent att reagera effektivt.

Att välja rätt växt för ditt hem kan göra stor skillnad för inomhusklimatet och estetik. När det gäller orkidéer är de vackra men kräver viss omsorg; se till att ge dem tillräckligt med ljus och rätt vattning för att de ska blomma. Om du vill ha en grön oas, kombinera olika växter för att skapa en harmonisk miljö; en variation av storlekar och former ger liv och intresse. Tidigare har vi skrivit om dessa ämnen för att ge tips och inspiration för att vårda dina gröna vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *