Katrinplommon ökar muskelmassan och stöder benhälsan

Katrinplommon

Katrinplommon, som är rika på näringsämnen och bioaktiva föreningar, ger flera hälsofördelar för kvinnor efter klimakteriet. Dessa fördelar inkluderar förbättrat kolesterol, ökad antioxidantkapacitet, förebyggande av osteoporos och ökad muskelmassa.

Visste du att katrinplommon är en super food med många hälsofördelar, särskilt för kvinnor över 45 år? En studie som publicerades i Journal of Medicinal Food i november 2021 påpekar att regelbunden konsumtion av detta livsmedel, inte bara hjälper till att förbättra det totala kolesterolet, antioxidantkapaciteten och minskar inflammation, utan också hjälper till att öka muskelmassan, förhindra osteoporos och förbättra tarmhälsan.

Forskare undersökte friska postmenopausala kvinnor och fann att konsumtion av 50 gram katrinplommon dagligen, cirka 5-6 enheter, resulterade i märkbara förbättringar av flera hälsoaspekter. Dessa fördelar beror på den höga näringstätheten hos katrinplommon, vilket klassificerar dem som en sann ”superfood”.

Förutom de tidigare nämnda fördelarna kan katrinplommon bidra till att minska sockerintaget, stödja viktminskning, reglera blodsockret och förbättra tarmhälsan tack vare sina laxerande egenskaper och sitt höga fiberinnehåll. De kan också förebygga anemi tack vare sitt järninnehåll och hålla skelettet friskt och starkt tack vare sitt höga innehåll av koppar, magnesium och K-vitamin.

Katrinplommon och typ 2-diabetes

Att äta katrinplommon kan minska risken för typ 2-diabetes med upp till 60,8 %. Detta är slutsatsen av en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Nutrition & Metabolism. Trots sin relativt höga sockerkoncentration är de torkade frukterna rika på fibrer och flavonoider , antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper som kan förbättra insulinkänsligheten.

Katrinplommon och osteoporos

Osteoporos, ett tillstånd som orsakar förlust av benmassa och bentäthet, drabbar särskilt kvinnor efter klimakteriet. En studie som presenterades vid North American Menopause Societys årliga kongress i oktober 2022 i Atlanta, USA, visade dock att fem till sex katrinplommon om dagen kan bidra till att stoppa utvecklingen av osteoporos hos denna grupp kvinnor.

Antiinflammatoriska effekter av katrinplommon

Medical News Today skriver att katrinplommon verkar ha antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammatoriska markörer och därmed minska förlusten av bentäthet i samband med osteoporos. Dessutom innehåller katrinplommon flera vitaminer och mineraler som är viktiga för benhälsan, bland annat bor, kalium, koppar , vitamin K och polyfenoler, bioaktiva föreningar som kan vara viktiga för benbildningen.

Att införliva katrinplommon i den dagliga kosten, i den rekommenderade mängden 50 gram (5-6 enheter), kan vara en effektiv strategi för att förbättra olika aspekter av hälsa och välbefinnande, särskilt hos kvinnor efter klimakteriet.

Näringsmässiga egenskaper hos katrinplommon

Som Eroski Consumer förklarar reduceras vattenhalten under torkningsprocessen av den färska frukten, vilket orsakar en koncentration av näringsämnen. På grund av sitt höga innehåll av enkla kolhydrater har torkad frukt ett högt kalorivärde, från 163 kalorier per 100 gram torkade plommon till 264 kalorier när det gäller katrinplommon.

Katrinplommon är en utmärkt källa till kalium, magnesium, kalcium, järn och provitamin A (betakaroten) och niacin eller B3. Under torkningen förloras C-vitamin, som finns i större mängder i färsk frukt. Katrinplommon är dock fortfarande en viktig källa till lösliga och olösliga fibrer, som bidrar till att förbättra tarmpassagen. Kalciumet i dessa livsmedel tas inte upp lika bra som i mejeriprodukter eller andra kalciumrika livsmedel.

Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen efter behov. Detta vitamin är viktigt för synen, frisk hud, hår, slemhinnor, skelett och ett friskt immunsystem samt har antioxidativa egenskaper. Kalium är viktigt för överföring och generering av nervimpulser, normal muskelaktivitet och vattenbalansen i och utanför cellen.

Magnesium är relaterat till tarmarnas, nervernas och musklernas funktion, ingår i skelettet och tänderna, stärker immunförsvaret och har en milt laxerande effekt. Järn hjälper till att transportera det syre som behövs för cellmetabolismen. Slutligen är vitamin B3 eller niacin inblandat i olika faser av ämnesomsättningen och användningen av bland annat kolhydrater, fettsyror och aminosyror.

Vi har tidigare skrivit om äpple, och dessa frukter är utmärkta för snacks eller som tillskott i sallader. När det gäller te, tänk på att experimentera med olika sorter för att hitta din favorit, och kom ihåg att te kan vara både avslappnande och energigivande. När du funderar på vikt, är det viktigt att ha en balanserad kost, och att inkludera frukter som äpple kan bidra positivt till din hälsa. Genom att integrera dessa aspekter i ditt liv kan du förbättra både din kost och ditt välmående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *