En sockerkaka lika mjuk som ett moln. Dess hemlighet är en överraskande produkt

sockerkaka

Lätt och fluffig – det är vad den perfekta sockerkakan ska vara. Den fjädrande kakan används som bas för många desserter. Från krämiga roulader till tårtor för speciella tillfällen. Det smakar utsökt, men vissa kulinariska brister kan helt förstöra dina bakningsinsatser. Vad kan man göra för att förhindra att svampkakan faller ner? Inkludera en ingrediens i receptet som vid första anblicken inte är förknippad med dessertkakor.

Hemlagad sockerkaka som inte faller ner. Den har ingen motsvarighet

Det finns färdiga produkter i butikerna, som du bara fyller med grädde och dekorerar med till exempel säsongens frukt. Man kan säga att desserten är färdig…. Men alla som har smakat en hemlagad sockerkaka är väl medvetna om att den inte kan mäta sig med de färdiga produkterna. En fluffig men ändå saftig tårta är många gourmeters dröm. Det är också viktigt att svampkakan är jämn – utan sprickor eller sänkor. Vill du undvika missöden när du bakar? Se till att du känner till alla regler, utan vilka även det bästa svampkakreceptet inte garanterar framgång.

Svampkakan sjunker genom de kalla ingredienserna

Alla produkter som behövs för att baka en svampkaka måste ha rumstemperatur. Kom ihåg detta särskilt i samband med äggen. Ta ut dem ur kylskåpet två till tre timmar innan du planerar att förbereda kakan. Om du låter dig ryckas med och bestämmer dig för att göra det ändå, kan du förvänta dig att sockerkakan blir platt och inte jäser.

Tillåt dig inte heller att improvisera när det gäller proportionerna mellan ingredienserna. Mät dem exakt för en lyckad tårta. Hoppa inte över steget att sikta mjölet genom en sil. Då undviker du klumpar och får en oklanderlig fluffighet.

Ett ovanligt tillägg till en svampkaka. Den blir fluffig som ett moln

Det kan låta ganska oväntat, men en rekommenderad praxis är att lägga till lite vinäger i svampkakan. Ingen fara, kakan kommer inte att få en sur arom eller smak. Använd dock tumregeln om en tesked vinäger för varje fyra ägg som används i receptet. Tillsätt det till äggulorna, blanda försiktigt och kombinera sedan med de vispade äggvitorna.

Varför hjälper vinäger till att förbättra strukturen på en svampkaka? Eftersom den reagerar med bakpulver, en komponent i bakpulver. Denna kombination intensifierar bildandet av koldioxidbubblor. Detta bidrar till att stabilisera helheten och bibehålla dess elasticitet och önskade form efter bakning. Ett fult ”hål” i mitten av den bakade produkten kommer att tillhöra det förflutna.

Hur bakar man en sockerkaka så att den inte faller ner? Bli av med en vana

Det är viktigt att komma ihåg att bakning påverkas enormt av plötsliga temperaturskillnader. När du bakar kakor, öppnar du ofta ugnen för att kontrollera dem? Det fungerar inte med sockerkaka. Den behöver en stabil temperatur, så att öppna luckan är ett enkelt sätt att få den att sjunka. Ha inte heller för bråttom när bakningen är klar. Låt sockerkakan vila i ugnen med luckan lite på glänt. På så sätt utsätter du inte degen för temperaturchock, så den kommer att förbli snyggt jäst.

Vi har tidigare skrivit om att om du översaltar din mat, kan du rädda den genom att tillsätta lite klar buljong. Detta hjälper till att utjämna smaken. Och om du vill ge din mat en extra smakdimension, kan du lägga till några lagerblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *