När du introducerar hirs på din meny triggas din ämnesomsättning. Det är lättsmält och kan ätas både sött och salt.

hirs

Nyttiga komplexa kolhydrater bör vara en av de vanliga ingredienserna i vår kost. De ger energi, fibrer och många värdefulla näringsämnen som hjälper till att stärka våra kroppar. En av dessa är hirsgryn, som ofta förbises av oss på butikshyllan. Ta reda på vilka egenskaper den innehåller och hur den kan stödja din kropp.

Hirs anses vara ett av de äldsta spannmålen som finns i butikerna idag. Det erhålls från skalen på hirskorn. Dess näringsmässiga egenskaper gör det värt att inkludera i din kost.

Hirs – renar och avoxiderar kroppen.

Den innehåller en mängd värdefulla näringsämnen, t.ex. lättsmält protein, B-vitaminer, E-vitamin och mineraler som järn, koppar, magnesium, kalcium, fosfor och kalium.

Hirs innehåller en god portion fleromättade fettsyror, tack vare vilka den har en positiv effekt på cirkulationssystemet och minskar nivån av dåligt kolesterol i blodet. Närvaron av kisel stärker i sin tur blodkärlen.

Hirs rekommenderas för personer som arbetar i sinnet, på grund av deras positiva effekt på minne och koncentration, vilket beror på deras lecitininnehåll. B-vitaminerna stöder i sin tur nervsystemets funktion, vilket förbättrar humöret och koncentrationen.

groats kommer säkert att uppskattas av människor på viktminskningsdieter. I 100 g tillagad produkt hittar du 120-150 kcal. Även om den innehåller betydande mängder fibrer är det en lättsmält produkt vars intag stöder matsmältningssystemet, reglerar tarmperistaltiken och förebygger förstoppning och flatulens. Dessutom har den alkaliserande egenskaper som bidrar till att återställa kroppens syra-alkaliska balans, vilket är viktigt för benhälsan och för att hela kroppen ska fungera. Det hjälper till att avgifta kroppen genom att avlägsna överflödigt vatten och toxiner.

Hirsgryn är rika på antioxidanter, kisel och vitamin E och har också en gynnsam effekt på vårt utseende. Den bromsar åldrandeprocessen, skyddar mot skador orsakade av fria radikaler och stärker hud, hår och naglar. Den är glutenfri, vilket gör att den uppskattas av dem som lider av glutenintolerans.

Hur man lagar hirsgryn?

Hirs innehåller en hel del fett, vilket innebär att det inte bör förvaras i vårt hus för länge. Det blir härsket lätt och har därför ofta en bitter, obehaglig smak. Färska grötkorn har en delikat, lite söt smak och en fin, mjuk konsistens. Korrekt förberedda blir de ett utmärkt tillskott till många rätter.

Att laga hirsgryn är ganska enkelt om vi uppmärksammar några detaljer. Först och främst måste vi börja med att skölja kornen noggrant. Vi placerar gryn i en fin sil och sköljer dem under kallt eller varmt vatten. Om vi är rädda för att det kommer att ha en bitter smak kan vi dessutom hälla kokande vatten över det.

lägg det i grytan , häll i 2,5 koppar vatten, krydda med en nypa salt, täck med lock och koka först på medelhög värme och sedan på låg värme. Efter cirka 15-18 minuter bör bovete ha absorberat all vätska. Den kommer att vara lös, mjuk och redo att serveras.

Tack vare dess egenskaper ska gryn inte fastna i botten av kastrullen. Om du börjar röra om den kan den börja brinna och bli grumlig. Av denna anledning är det bättre att hålla tillbaka och inte störa under tillagningsprocessen.

Söt och smakrik hirs

Bovete har en delikat smak och när det tillagas på rätt sätt blir det löst och mjukt. Det passar utmärkt till salta rätter och desserter. Många väljer det till frukost i form av mjölksoppa. Gröten kan också kokas i mjölk för att avnjuta en hälsosam lammsoppa. Den passar bra med kanel eller vanilj, frukt och nötter. Tack vare proteinet och fibrerna blir det en bra första måltid på dagen.

Du kan också servera den som ett tillbehör till salta rätter. Det passar bra till olika såser eller kött. Du kan också tillaga läckra sallader med det, som inte bara ser vackra ut utan också håller dig mätt under lång tid.

Skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar ligger främst i bearbetningen; vi har diskuterat detta tidigare. Vitpeppar får sin mildare smak från att man tar bort skalet innan torkningen, vilket gör den mindre pungent än svartpeppar, som behåller både frö och skal. När det kommer till havregryn, är det bra att veta att dessa är en utmärkt källa till fiber och kan användas på många sätt; detta ämne har vi också berört tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *