Mild smak, stimulerar ämnesomsättningen och förbättrar matsmältningen. Vad är skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar?

Vad är skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar

Det är inte den mest populära kryddan i det köket, men det är ett utmärkt sätt att förhöja smaken på maträtter, vilket är anledningen till att erfarna kockar gärna använder de små fröna. Vitpeppar är också en värdefull dos näringsämnen, som kan smugglas upp på tallriken. Vad är skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar och hur använder man dem i matlagningen?

Peppar kan vara svart, vit, grön eller röd. Även om alla sorter kommer från samma planta skiljer de sig åt i färg. Detta påverkas av tidpunkten för skörd av fröna och den efterföljande bearbetningen. Idag tar vi en titt på vitpeppar, en inte särskilt populär krydda i det köket. Ta reda på vilka egenskaper den har, hur den smakar och vad du kan använda den till när du lagar mat.

Vad är skillnaden mellan vit- och svartpeppar?

Det är rättvist att säga att svartpeppar finns i nästan alla kök. Fröna skördas från fortfarande omogna, gröna frukter. De fermenteras och torkas. De förlorar då sin bruna färg och blir svarta, hårda och skrynkliga. Smaken är mycket intensiv och skarp.

Vitpeppar är en annan typ av frö – det skördas när svartpepparkornen är mogna. De blötläggs först i vatten för att avlägsna den yttre delen av perikarpen. De gråa frön som blir kvar torkas tills de blir vitaktiga. Deras arom är mycket distinkt.

Vad är då skillnaden mellan vitpeppar och svartpeppar? Bortsett från den punkt där kornen skördas, främst nivån på skärpa. På grund av förlusten av det yttre, mörka skalet är vitpeppar mindre brännande och har en mer subtil smak.

Vilka egenskaper har vitpeppar?

Kryddan är också värd att använda på grund av sina värdefulla egenskaper. Vitpeppar kan vara bra för kroppen. Den innehåller vitamin C, K och vitaminer från B-gruppen, liksom många mineraler, inklusive magnesium, kalcium, järn, kalium, fosfor, selen, natrium och mangan. Den innehåller också kostfiber, som är bra för tarmarna, och fetter som är bra för hjärtat.

Vitpeppar är en källa till eteriska oljor som har antiinflammatoriska, lugnande och avgiftande effekter. Regelbunden tillsats av kryddan till rätter kommer också att gynna matsmältningssystemet. Den påskyndar ämnesomsättningen, förbättrar matsmältningsprocesserna, avlägsnar kvardröjande rester och onödiga avfallsprodukter. Det kommer också att lugna matsmältningsbesvär.

Vitpeppar anses vara en kraftfull antioxidant och fördröjer därför åldrandeprocessen. Den förbättrar hudens utseende och förebygger djupa rynkor. Innehållet av antioxidanter och vitaminer stärker immunförsvaret, förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för många kroniska sjukdomar (t.ex. cancer och åderförkalkning).

B-vitaminerna och magnesium, som också ingår i vitpepparsammansättningen, påverkar i sin tur nervsystemets korrekta funktion. Som ett resultat lindrar de symtom på stress, lugnar nerverna och minskar trötthet.

Vad används vitpeppar till?

Även om lukten av vitpeppar är intensiv är dess smak mycket mildare än den svarta varianten. Den är lätt att köpa i livsmedelsbutiker eller beställa online, vare sig den är mald eller i korn. När du väl har köpt den måste den dock förvaras i en lufttät behållare så att den inte torkar ut.

Vad används vitpeppar till? Vi rekommenderar att du tillsätter den i rätter som tar lång tid att tillaga – som grytor eller soppor. Då släpper den ifrån sig all sin smak. Vitpeppar (helst granulerad, som har mest arom) kan också tillsättas i marinader för kött eller såser för fisk och skaldjur. Dessa får då lite kryddighet.

Mald vitpeppar är också användbar i köket. Använd den för att smaksätta sallader, smörgåsar, patéer, smörgåspastor och såser. En nypa peppar är också bra i drycker och är bra för att öka ämnesomsättningen. Så strö lite i ditt te eller grönsaksjuice.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *