Visste du att citronen i många kulturer symboliserar renhet, friskhet och skydd? I den indiska kulturen förknippas citronträdet med lycka och välstånd, och familjer hängde upp citroner på dörrar för att avvärja negativa energier. Under den europeiska renässansen var citroner så exotiska att de prydde målningar och banketter och symboliserade lyx och förfining. De gavs till och med till adelsmän som en gest av vänskap och hälsa – finns det något bättre sätt att börja året än med dessa välsignelser?
Jag älskar brownies och jag älskar citron, och vad passar då bättre än en dessert som kombinerar båda och ger både nyttigheter och goda smaker.
Ingredienser
Till brownies:
- 150 g mandelmjöl (du kan byta ut det mot kokosmjöl och/eller bovetemjöl. Ett annat alternativ är teffmjöl eller något annat nötmjöl).
- 150 g kokossocker eller ditt favoritsötningsmedel.
- Zest från 2 citroner (helst ekologiska, obehandlade).
- 45 g (3 matskedar) färsk citronsaft.
- 2 stora ägg, rumstempererade
- 2 stora äggulor
- 100 g vanlig grekisk yoghurt (kan vara getyoghurt, kokosyoghurt eller vad du vill).
- 50 g kokosolja, smält och kyld. Du kan ersätta den med smör.
- 1 tesked vaniljextrakt.
- 1 tsk malda chiafrön (valfritt, för mer fibrer).
- ¼ tesked salt.
- Valfritt: du kan lägga till nötter eller torkad frukt för extra smak.
Till glasyren:
- 55 g vanlig grekisk yoghurt (kan vara ko-, get- eller kokosyoghurt) eller vispad färskost. Du kan ersätta den med vitorna från de resterande 2 äggen (vispade till hårt skum för att öka volymen).
- 80-100 g erytritol i pulverform eller 120 g av ditt favoritsötningsmedel.
- 10 g (2 teskedar) färsk citronsaft.
- Zest av ½ citron (helst ekologisk).
- ½ tesked vaniljextrakt.
Förberedelse
- Förvärm ugnen till 180 ºC. Klä en 23 cm kvadratisk kakform med pergamentpapper och lämna ett överhäng för att göra det lättare att lossa formen.
- Vispa äggen med sockret i en stor skål tills blandningen är slät, homogen och lätt skummig. Detta kommer att hjälpa till att lufta degen och ge den en lättare konsistens.
- Tillsätt gradvis den smälta kokosoljan samtidigt som du fortsätter att vispa på låg hastighet tills den är helt integrerad.
- Rör i den grekiska yoghurten och blanda väl.
- Tillsätt mandelmjöl (eller valfritt alternativ), chiafrön (om du använder) och salt. Blanda försiktigt med en spatel tills smeten är jämn.
- Tillsätt slutligen citronsaft, citronskal och vanilj. Blanda tills allt är helt integrerat, men undvik att överblanda.
- Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan med en spatel. Grädda i 20-22 minuter, eller tills kanterna är lätt bruna och en tandpetare som sticks i kakan kommer ut nästan ren. Låt svalna helt i formen innan slutmonteringen.
- Till glasyren blandar du grekisk yoghurt eller vispad färskost med sötningsmedel, citronsaft, citronskal och vanilj. Om du använder äggvitor, vispa dem styva med en nypa socker eller erytritol och vänd försiktigt ner dem i glasyren för att ge den volym.
- Slutmontering: Bred glasyren över de kylda brownies. Om du har använt vispade äggvitor, ställ in frostingen i kylen så att den blir fastare. Skär i fyrkantiga portioner och servera.
Att göra bröd hemma är en fantastisk sätt att njuta av färskt bröd; det har vi redan pratat om. När det kommer till ägg, tänk på att alltid välja ekologiska alternativ för bättre smak och hållbarhet; det har vi också diskuterat. En välsmakande omelett kan vara en perfekt frukost eller lunch, och det är något vi har berört tidigare.