Tunt skivat bacon är, trots att det ser ut som det är, inte lätt att tillaga. Du behöver kött av god kvalitet – inte för magert och inte för fett, och du måste vara försiktig när du steker. Skivorna måste vändas till andra sidan i rätt ögonblick, annars blir de antingen brända eller inte tillräckligt bruna. Som britterna säger ska bacon vara ”crispy”, vilket betyder krispigt.
För köttätare är stekt eller bakat bacon ett mångsidigt tillbehör. Från äggröra till frukost till festsnacks – möjligheterna att använda bacon i köket är oändliga. Den krispiga sorten i form av tvinnade remsor eller spiraler kom dock till oss från USA. Även om det inte är en lätt smältbar maträtt, kan dess charm inte förnekas.
Vilken typ av bacon för krispiga skivor för äggröra?
Nyckeln till framgång är tunt skivade skivor. Om du inte har en skivare hemma, köp inte bacon hela. Du kan be om att få köttet skivat hos slaktaren, men tyvärr måste du räkna med att bli nekad. Därför är den bästa lösningen att köpa bacon av god kvalitet som redan är skuren i bitar.
Du kan förbereda krispiga, tunna skivor bacon antingen med rått, rökt eller ångat kött, men i varje fall blir slutresultatet något annorlunda. Rå bacon skulle vara bäst, men sådan bacon är sällan tillgänglig i skivor. Då återstår rökt eller ångat. Personligen väljer jag rökt, som har en mer utpräglad smak och inte kräver ytterligare kryddning.
En liten tillsats för att brynja skorpan
När du steker bacon i pannan är det värt att lägga till lite riktigt smör. Men ta dig tid med detta tillägg. Lägg baconskivorna på en torr och kall panna. Vrid brännaren på medelhög värme och låt fettet gradvis smälta från köttet. När baconet börjar bli brunt tillsätter du en matsked smör. Fördela det över pannan så att det kan glida in under de brynta skivorna på varje sida. Efter cirka 5 minuter vänder du baconet till andra sidan.
Krispigt bacon från ugnen
För att göra krispiga skivor i ugnen kommer en annan sidrätter som du säkert har i ditt kök att vara till nytta. Damma baconet med lite mjöl. Ställ in i en förvärmd ugn på 200 grader i ca 15 minuter. Efter 10 minuter vänder du skivorna till den andra sidan.
Du kan också använda grillalternativet i ugnen, vilket går ännu snabbare. Skivorna på grillgallret är klara efter bara 5 minuter, men det är värt att hela tiden kontrollera att de inte bränns vid. En minut för länge och istället för krispiga röda skivor serverar du brända och sega chips.