Att hålla köket rent och hygieniskt är en viktig vana för att kunna njuta av god mat samtidigt som vi tar hand om vår hälsa. I den meningen är det värt att investera tid i att rengöra bänkskivan och de olika redskapen som används, och slänga resterna i soptunnan.
Men vem ska då rengöra soptunnan? Normalt sett lägger vi en soppåse där vi samlar all slags smuts: förpackningar, organiskt avfall och så vidare, men det finns alltid lite skräp som kommer undan, till exempel grönsaksblad eller juice. Även om den organiska soptunnan är den soptunna som har störst potential att lukta, kräver alla återvinningstunnor visst underhåll.
Rengöring av soptunnan är inte något som görs särskilt ofta, åtminstone inte så ofta som rekommenderas. Om matrester blir kvar i soptunnan blir den en grogrund för kackerlackor och andra insekter.
Hur och hur ofta ska man tömma soptunnan
Förutom att dra till sig smådjur och dålig lukt samlar soptunnan på sig en hel del bakterier, bakterier och dålig lukt. Det är lämpligt att rengöra soptunnan en gång i veckan, men du kan också minska denna frekvens till var fjortonde dag.
Det finns ett undantag: om sopsäcken går sönder och/eller läcker, då är det bäst att rengöra soptunnan samtidigt om du vill undvika större katastrofer som lakvattenansamling eller att mer fast avfall hamnar i soptunnan, vilket ökar risken för lukt. När man städar upp efter sig riskerar man dessutom att få smuts på golvet eller till och med på kläderna eller benen.
Att rengöra en soptunna är inte så svårt och även om det finns flera sätt är ett av de mest effektiva och enklaste att ställa den under duschenoch där, med en rejäl stråle varmt vatten och tvål, ta bort smutsen. Om det också finns fett är det bättre att använda en avfettningsprodukt som KH7 och låta den verka. Efteråt måste vi rengöra badkaret eller duschkaret med blekmedel.
När det gäller soptunnan måste du, efter att den har rengjorts och sköljts, torka den ordentligt innan du sätter tillbaka den på sin plats, vilket du kan göra med hjälp av absorberande hushållspapper. Viktigt: glöm inte insidan och utsidan samt locket, där skräp och bakterier också samlas.