Många gånger när vi lagar pasta och ris räknar vi inte så noga, och det slutar med att vi sparar resterna så att de kan ätas en annan dag och inte går till spillo. Detta kan dock leda till hälsoproblem och till och med problem för kylskåpet.
Om man förvarar varm mat i kylskåpet måste motorn i apparaten arbeta hårdare för att upprätthålla kylförhållandena, vilket ökar energiförbrukningen och förkortar apparatens livslängd. Dessutom, om de inte är i lufttäta behållare, kan de orsaka fukt och ansamling av is och frost, vilket stör cirkulationen av kall luft.
Om dessa livsmedel förvaras i mer än en dag kan det å andra sidan få konsekvenser för hälsan hos dem som äter dem.
Varför ska pasta och ris inte förvaras i mer än 24 timmar i kylskåpet?
När dessa livsmedel förvaras i kylskåp i mer än 1 dag finns det risk för matförgiftning, eftersom det ökar sannolikheten för att Bacillus cereus-bakterier kommer att spridas, trots att de har genomgått en första tillagningsprocess.
Baserat på information från UK Food Standards Agency genererar denna bakterie toxiner som kan orsaka kräkningar, diarré och andra gastrointestinala symtom.
Bacillus cereus har förmågan att föröka sig, så även om processen saktas ner i kylskåpet stoppar det inte spridningen helt. Detta beror på att kolhydraterna i dessa livsmedel, när de tillagas , frigör stärkelsemolekyler som gelatiniseras för att underlätta matsmältningen. Tyvärr skapar detta också en perfekt miljö för bakterier.
Hur förvarar man dessa livsmedel på rätt sätt och konsumerar dem senare?
Maten måste kylas snabbt om den inte ska konsumeras omedelbart. Detta kan göras genom att lägga resterna i små behållare och lämna dem i kylen under de första 2 timmarna efter tillagningen.
Pasta och ris ska upphettas till minst 74 °C för att bakterierna ska avdödas så att de kan konsumeras på rätt sätt. Om produkten är fryst ska den aldrig tinas upp i rumstemperatur.