Omelett är en rätt som äggälskare och matintresserade uppskattar. Den är enkel och snabb att göra och erbjuder många kulinariska möjligheter – den kan tillagas både söt och salt eller i en mer torr tappning. Det finns verkligen många variationer, låt dig bara bli lite galen och prova de olika alternativen. Särskilt eftersom ägg ger många värdefulla vitaminer och näringsämnen. De är en utmärkt proteinkälla, som stöder viktminskning och upprätthåller en smal figur. Ägg har en positiv effekt på hjärnans funktion, synorganet och hela kroppens funktion.
Omelett med grönsaker
Den här omeletten passar perfekt som dagens första måltid. Den har en värmande och energigivande effekt, särskilt på morgonen, men den fungerar också bra som mellanmål på eftermiddagen. Den innehåller mycket grönsaker och smakar gott.
Ingredienser:
- 2 ägg,
- 1 matsked klarat smör eller olja,
- Tillbehör: champinjoner, paprika, lök eller gröna bönor, sallad, tomater,
- kryddor: salt, peppar.
Steg-för-steg-recept
- Tvätta äggen och knäck dem i en djup skål. Vispa ägg med kryddor och häll det hela på en varm stekpanna med tillsatt smör (helst klarat). Stek omeletten, täckt, så att den är väl belagd både på insidan och utsidan.
- Skär under tiden grönsakerna i mindre bitar och stek i en separat panna. Om äggen i pannan har stelnat och det inte finns någon synlig vätska kan du vända ut omeletten på en tallrik.
- Lägg de stekta grönsakerna på hälften av omeletten och täck med den andra hälften. Servera med sallad och tomater.
Omelett med spenat, parmaskinka och ost
Den här versionen av omelett kommer att glädja älskare av pizza med lagrad skinka. I stället för den klassiska pizzabotten med vitt mjöl har vi en mycket hälsosammare version – en äggbotten. Pålägget består av färskost, parmaskinka, körsbärstomater och spenat. Du kan till och med äta en sådan omelett med ketchup. Prova den, och kanske kan den ersätta den klassiska parmapizzan då och då?
Ingredienser:
- 2 ägg,
- 1 matsked klarat smör eller olja,
- pålägg: färskost, parmaskinka, körsbärstomater, spenat,
- kryddor: salt, peppar, oregano.
Steg-för-steg recept:
- Tvätta äggen och slå dem i en djup skål. Vispa äggen tillsammans med kryddorna och häll det hela i en uppvärmd stekpanna med smör (helst klarat).
- Skiva tomaterna och skinkan och lägg i äggblandningen. Riv osten och tillsätt den i äggblandningen. Tvätta spenaten och lägg i äggen.
- Stek omeletten under lock så att den blir genomstekt både inuti och utanpå. Om äggen i pannan har stelnat, det syns ingen vätska, kan du vända ut omeletten på en tallrik.
Omelett med ärtor, fetaost och dill
Den som gillar torra smaker kommer också att uppskatta det här förslaget, en omelett med gröna ärtor, fetaost och dill. Fetaosten ger en riktigt utsökt smak i det här fallet, och omeletten blir dessutom matigare tack vare den höga salthalten.
Ingredienser:
- 2 ägg,
- 1 msk klarat smör eller olja,
- Tillsatser: gröna ärtor, fetaost och dill,
- Kryddor: salt, peppar, oregano.
Steg-för-steg recept:
- Tvätta äggen och slå dem i en djup skål. Vispa äggen tillsammans med kryddorna och häll blandningen i en uppvärmd stekpanna med smör (helst klarat).
- Skär fetaosten i bitar och lägg i äggblandningen tillsammans med ärtorna och den hackade dillen.
- Stek omeletten under lock så att den blir genomstekt både inuti och utanpå. Om äggen i pannan har stelnat, det finns ingen synlig vätska, kan du vända ut omeletten på en tallrik.
Omelett med sparris
Ännu en torr variant, den här gången med den goda och näringsmässigt värdefulla sparrisen.
Ingredienser:
- 2 ägg,
- 1 msk klarat smör eller olja,
- Tillsatser: sparris,
- kryddor: salt, peppar.
Steg-för-steg recept:
- Tvätta äggen och knäck dem i en djup skål. Vispa äggen tillsammans med kryddorna och häll blandningen i en varm stekpanna med smör (helst klarad).
- Skölj sparrisen och ta bort de hårda ändarna, skär resten av sparrisen i mindre bitar och stek i en separat panna. Lägg den stekta sparrisen i äggblandningen.
- Stek omeletten under lock så att den blir genomstekt både på insidan och utsidan. Om äggen i pannan har stelnat och det inte finns någon synlig flytande massa kan du vända ut omeletten på en tallrik.