Te är den näst mest populära drycken i världen, efter vatten, och dess många sorter döljer inte bara unika smaker utan också en mängd hälsofördelar. Bland dem är oolongte, som delvis är fermenterat, en riktig godbit för gourmeter och hälsoelixir-sökare.
- Oolong-te är ett mellanting mellan grönt och svart te när det gäller fermentering
- Oolong kan stödja tarmhälsan genom att främja tillväxten av nyttiga bakterier
- Polyfenolerna i oolongte har antiinflammatoriska effekter och kan reglera blodsockernivån
- Oolongte innehåller L-theanin, som har en positiv effekt på avslappning och koncentration
- Det rekommenderas att oolongte bryggs i 82-87 grader C i fem till sju minuter för att uppnå den perfekta smaken och den bästa styrkan i infusionen
Vad är egentligen oolongte?
Peter Goggi, ordförande för Tea Council of the USA, förklarar att oolong är ett te som befinner sig på fermenteringsskalan mellan grönt och svart te. Smaken kan variera från delikata toner av persika och päron till mer intensiva aromer, beroende på graden av oxidation.
”För att bäst förstå oolongte är det dock viktigt att först lära sig lite mer om grönt och svart te”, säger – säger Peter Goggi. ”De kommer alla från bladen på teplantan – Camellia sinensis – och kallas för äkta teer. Grönt te är inte oxiderat, vilket innebär att det inte utsätts för syre under en längre tid under produktionen. Det behåller sin gröna färg och har en gräsaktig, höliknande smak. Svart te är däremot helt oxiderat – det utsätts för luft under en längre tid så att den naturliga kemiska reaktion som sker i bladen fullbordas innan det torkas. Svart te har en mörkare färg, en rödaktig ton i koppen och en starkare smak”.
Enligt Goggi är oolong ett te som bara är delvis oxiderat. ”Dess slutliga färg och styrka i koppen beror på hur lång tid oxidationsprocessen tar”, säger han. – säger han. ”Vissa oolong-teer är minimalt oxiderade, medan andra är kraftigt oxiderade. Detta innebär att det finns ett brett spektrum av typiska oolongsmaker. De mest uppskattade oolongteerna är dock klara och har en ljus färg när de bryggs och en tydlig persiko- och/eller päronsmak”.
Hälsofördelar med oolongte
Samina Kalloo, legitimerad dietist, betonar att oolongte kan bidra till att stödja tarmhälsan genom att främja tillväxten av nyttiga bakterier. ”Forskningen om sambandet mellan livsmedel och tarmens mikrobiom är fortfarande i sin linda, och allt fler studier tittar på sambandet mellan konsumtion av vissa drycker, särskilt te, och tarmhälsa”, säger Kalloo.
Dessutom har polyfenolerna i oolongte, särskiltasinensinerna, visat sig ha antiinflammatoriska effekter och kan bidra till att reglera blodsockernivåerna. ”Även om det behövs ytterligare forskning om biotillgängligheten för theasinensinerna, tyder de nuvarande uppgifterna på att dessa föreningar kan spela en nyckelroll i oolongteets hälsofördelar, inklusive antihyperglykemiska – eller blodsockerbalanserande – och antiinflammatoriska effekter”, tillägger nutritionisten.
Alla teer innehåller L-theanin, en aminosyra som hjälper till att slappna av och förbättrar koncentrationen. Oolong-te, med sin kombination av L-theanin och koffein, kan vara särskilt effektivt för att minska stress och förbättra det mentala tillståndet.
”En genomgång från 2020 av studier som undersökte rent L-teanin visade att 200 till 400 mg L-teanin per dag kan bidra till att minska stress och ångest hos människor under stressiga förhållanden”, säger – Säger Kalloo.
Hur gör man det perfekta oolongteet?
Enligt rekommendationer från Tea Council of the USA serveras stora, delikata oolongteblad bäst med vatten som håller 82-87 grader C. Dragningstiden bör vara mellan fem och sju minuter, men experimentera för att hitta din perfekta smak och styrka på infusionen.
Om du är ute efter en ny smakupplevelse och vill berika din kost med hälsofrämjande drycker kan oolongte vara en hit.
Tidigare har vi diskuterat äta, där vi utforskade vikten av att ha en balanserad kost som inkluderar olika näringsrika livsmedel för att stödja vår hälsa. Vi har även pratat om ingefära, som är en populär ingrediens känd för sina hälsofrämjande egenskaper och förmåga att förbättra matsmältningen.