Ingefära, som är en gammal rot, används alltmer i köket på grund av sina näringsegenskaper, vilket nyligen lyftes fram av experter vidHarvard Medical School, som publicerade en artikel i ämnet. Ingefära finns i pulverform eller som hel rot och kan användas färsk eller torkad. Dess kryddiga smak passar mycket bra till salta rätter, som soppor och sallader, men den är också utmärkt för att göra örtteer och infusioner och för att ge en kryddig touch till bakverk som kex och kakor. För att ta reda på mer om de näringsmässiga egenskaperna frågade vi näringsbiologen Salvatore Ercolano om ingefärans hälsofördelar.
Först och främst, vad är ingefära?
Ingefära, känd under sitt vetenskapliga namn Zingiber officinale, är en välkänd örtartad växt som tillhör familjen Zingiberaceae. Den härstammar från Asien och Fjärran Östern och har använts som smaksättare och örtmedicin i århundraden och sedan studerats som ett botemedel för att lindra vanliga hälsoproblem. Från smärta till illamående. ”Bland de mest intressanta bioaktiva föreningarna i roten finns gingerol, som ger den kryddiga smaken, shogaol och zingiberene, som frigörs efter tillagning, och slutligen zingerone, som tillsammans med andra mindre vanliga föreningar, bland annat terpener, ger växten antioxidativa och antiinflammatoriskaegenskaper”, säger nutritionisten Salvatore Ercolano.
Vilka fördelar ger ingefära?
Ingefära förbättrar matsmältningen
Ingefära är en utmärkt allierad, särskilt för dem som har magproblem. ”Dess konsumtion stimulerar utsöndringen av galla och matsmältningsenzymer, vilket underlättar matsmältningsprocesserna. Ingefära har också karminativa egenskaper: det hjälper till att minska och eliminera tarmgas, vilket lindrar störningar som uppblåsthet i buken och flatulens. Den har också antiemetiska egenskaper: ingefära motverkar illamående och kräkningar av alla slag. Studier har visat att ingefära i doser om 1 gram per dag också är effektivt mot illamående och kräkningar under graviditet utan betydande biverkningar. Faktum är att ingefära sällan ger upphov till biverkningar som halsbränna, rapningar och gastrointestinala störningar.
Ingefära skyddar kardiovaskulär hälsa
”Det har visats i flera vetenskapliga studier att ingefära och dess polyfenoler också är utmärkta allierade i kampen mot multifaktoriella sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, som för närvarande utgör en av de främsta orsakerna till sjuklighet och dödlighet i hela världen”, förklarar nutritionisten Salvatore Ercolano. ”Så mycket att ingefära på senare år har tilldragit sig ett allt större vetenskapligt intresse på grund av sin terapeutiska potential. Denna funktionella ingrediens, som också ofta används som krydda i matlagning, är känd för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, vilket gör den användbar vid behandling av olika sjukdomar som kan skada hjärt-kärlhälsan. Dess kardioprotektiva effekter är kopplade till dess egenskaper, inklusive kardiotoniska och blodtryckssänkande egenskaper.
Ingefära bromsar åldrandet
När det gäller att förebyggaåldrande finns det ett fenomen som experterna är särskilt oroade över: åldersrelaterade sjukdomar som för närvarande ökar i takt med den förväntade livslängden. ”Allt fler bevis tyder på att ingefära kan bidra till att bromsa åldrandeprocessen, minska sjukligheten och förlänga den friska livslängden. Ingefära har visat sig ha antiinflammatoriska, cancerhämmande och antimikrobiella egenskaper, liksom goda egenskaper mot åldrande, tack vare en hög koncentration av fenoliska föreningar som tillsammans med fosfor, magnesium, kalcium, fytosteroler och vitaminer, däribland vitamin C och vitamin E, är användbara för att förebygga åldrande. Nyastudier tyder till och med på att ingefära kan ha neuroprotektiva effekter och skydda hjärnan mot kognitiv försämring”.