Har du märkt att färgen på den lax du köper i affären ibland varierar? Ibland är den ljusrosa och ibland är den intensivt röd. Detta beror inte främst på laxarten, utan mer på dess diet. Ta reda på vilken färg som indikerar en hälsosammare fisk.
Lax är inte en av de billigaste fiskarna, men den är uppskattad för sina hälsofrämjande egenskaper. WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar till och med att man äter en till två portioner av denna fisk per vecka, förutsatt att den är av god kvalitet. De hälsosamma fettsyrorna som den innehåller har starka hjärtskyddande effekter. Innan du köper den är det dock viktigt att ta reda på hur man väljer en bra lax i butiken. Tyvärr är det inte alla exemplar som har en positiv effekt på kroppen.
Vad beror laxens färg på?
Varför är samma typ av lax ljusrosa och djupröd? Flera faktorer bidrar till detta. Inte alla vet att lax naturligt har vitt kött. Den har sin karaktäristiska ”laxfärg” tack vare astaxanthin, som den får från födan den äter. Den livnär sig oftast på små kräftdjur och räkor, som är rika på det ovannämnda pigmentet. Man kan därför säga att fisken får färgen från sin föda.
Laxens färg beror därför inte bara på arten utan framför allt på var den fångas. Detta definierar vad som huvudsakligen ingår i dess diet. En fisk som fångats i naturen innehåller mycket astaxantin. Då blir färgen intensiv och levande röd. Vild lax är inte heller fet och blir jämn. Odlad lax, å andra sidan, kommer att vara ganska ljusrosa, eftersom mängden antioxantin som tillhandahålls i deras kost är mycket mindre. Dessutom kommer den att ha tjocka vita fettremsor.
När du köper fisk är det dock värt att överväga dess färskhet och ursprung. Den ska vara fångad ur havet (leta efter hållbart certifierad fisk), levande röd (eller orange), med fina ådror (inte för många). På så sätt kommer mer värdefulla näringsämnen, inklusive det nödvändiga astaxanthinet, att komma in i våra kroppar.
Odlad lax däremot är inte bara fetare, utan tenderar också att absorbera skadliga ämnen och föroreningar. Enligt den amerikanska hälsovårdsmyndigheten kan man äta lax högst en gång i månaden för att undvika hälsoskador.
Är lax en hälsosam fisk?
Tyvärr är vildlax dyrare än odlad lax och lite svårare att hitta i affären. Men varför är det värt att leta efter dem? Det pigment som nämns är inte obetydligt. Astaxanthin är en kraftfull antioxidant som fördröjer kroppens åldrande och stöder immunsystemets funktion, mycket starkare än C-vitamin. Det finns helt enkelt mer av det i vildlax.
Lax rekommenderas också för sina hälsosamma fettsyror, särskilt omega-3 och omega-6. De påverkar hjärt-kärlsystemets funktion, sänker alltför höga kolesterolnivåer och skyddar därmed mot många kroniska sjukdomar. Det händer att odlad lax domineras av omega-6-syra, av vilken ett överskott i kroppen kan orsaka inflammation.
Vild fisk är också en utmärkt källa till protein som är lätt att smälta (mycket bättre än rött kött). Det ger B-vitaminer och vitaminer A, D, E. Som ett resultat stöder det immuniteten, tar hand om den korrekta funktionen av synorganet och hudens ungdomliga utseende. Det saknas inte mineraler, inklusive kalium, magnesium, jod, fosfor, selen och järn. De reglerar blodtrycket och lugnar nervsystemet.
Tidigare har vi skrivit om tänder, vikten av tandvård och hur god munhälsa påverkar vårt välbefinnande. Vi har även diskuterat konserverade tomater, som är en praktisk ingrediens i köket och hur de kan användas i olika rätter för att förbättra smaken. Dessutom har vi pratat om kinesiska horoskop, där vi utforskat deras betydelse och hur de kan påverka våra liv och beslut beroende på vilket djur vi är födda under.